Hoće li napokon neko biti osuđen za pljačku naroda i države? Zeljković - Optužnica u septembru


Hoće li napokon neko biti osuđen za pljačku naroda i države? Zeljković - Optužnica u septembru

Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala okončalo je istragu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS, saznaje Gerila.

Optužnica za zloupotrebu službenog položaja biće podignuta početkom septembra.

Zeljković se tereti za najteži oblik krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja za koji je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora.

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS sumnjiči se da je tenderskim malverzacijama pričinio materijalnu štetu od 790.000 maraka.

Ukoliko se dokaže njegova krivica tokom budućeg postupka, Zeljković će morati vratiti novac za koji je oštećen budžet RS.

Zajedno sa Zeljkovićem u septembru 2021. uhapšeni su i Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac, a nešto kasnije i Vladimir Vuletić, te Sani Crljić. Oni bi se takođe trebali naći na optužnici Republičkog javnog tužilaštva.

Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, uhapšen je 16. septembra prošle godine i u pritvoru je proveo pet mjeseci.

Osumnjičeni Zeljković tereti se da je privatnim firmama obezbijedio zaradu od oko 790.000 maraka, a za koji iznos je ujedno oštećen budžet Republike Srpske.

Tužilaštvo Republike Srpske je u međuvremenu proširilo istragu i protiv Zeljkovića prikupilo dodatnih 88 materijalnih dokaza.

Zeljković i saučesnici osumnjičeni su da su tokom vanrednog stanja u Srpskoj, izazvanog pandemijom virusa korona, koristeći se tenderskim malverzacijama, nabavljali medicinsku i nemedicinsku opremu po višestrukom većim cijenama od tržišnih čime su građani Srpske oštećeni za 790.000 maraka.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter