Hoće li kriminalizacija klevete i sloboda govora biti kap koja će preliti čašu i -podići- narod Srpske?


Hoće li kriminalizacija klevete i sloboda govora biti kap koja će preliti čašu i -podići- narod Srpske?

KRIMINALIZACIJA KLEVETE U REPUBLICI SRPSKOJ: Narodna skupština RS-a danas odlučuje o slobodi govora i ljudskim pravima.
Izmjene zakona trebale su biti razmatrane na ranije prekinutoj sjednici Narodne skupštine RS-a. Nakon prekida, Milorad Dodik rekao je da sve partije i koalicije daju veliku podršku predloženim zakonima

Narodna skupština Republike Srpske danas razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kleveta u Republici Srpskoj nakon 20 godina vraća kao krivično djelo. 

Nakon reakcija brojnih domaćih udruženja, o najavljenim izmjenama oglasili su se i iz međunarodnih organizacija u BiH. Predloženi zakoni stigmatizirali bi i ušutkali nezavisne glasove u Republici Srpskoj koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike, upozorili su iz Ambasade SAD-a u BiH. I Specijalni izvjestioci UN-a zatražili su od vlasti u RS-u povlačenja ovih izmjena. Proizvoljno tumačenje brojnih odredbi moglo bi se koristiti za suzbijanje slobode govora.

Smatraju da bi usvajanje ovih izmjena predstavljalo nazadak u pravnom okviru za zaštitu istražavanja u Bosni i Hercegovini i da bi bilo u suprotnosti sa globalnim trendom dekriminalizacije klevete:

– Članom 19. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima određeno je da ‘svi imaju pravo zadržati svoja uvjerenja bez miješanja sa strane’, te da ‘svi imaju pravo na slobodu izražavanja; to pravo obuhvata slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja svake vrste, usmeno, pismeno, tiskom ili umjetničkim oblikom, ili kojim drugim sredstvom prema svom ličnom izboru i bez obzira na granice’. Ovo pravo ne obuhvata samo razmjenu informacija koje su povoljne za nekoga, već također i one koje su kritične, šokantne ili uvredljive.

Također, od vlasti su zatražili objašnjenje na koji način je Ministarstvo osiguralo provođenje javne rasprave.

Iz OSCE-a su podsjetili da je BiH još 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području:

-U ovom kontekstu, ovo vidimo kao korak unazad u ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u entitetu RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade. Ovakvi potezi su u suprotnosti sa međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS-u. 

Zbog najavljenih izmjena vlastima u RS-u pisao je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler. Ako se Krivični zakon bude mijenjao, posljedice će biti dugoročne i štetne, od ograničavanja pristupa informacijama do stvaranja klime straha i represije – napisao je Sattler u pismu:

– Sloboda izražavanja i medija te zaštita novinara su temeljne vrijednosti modernih demokratija i neophodne su vrijednosti za zemlje koje teže pridruživanju Evropskoj uniji. 
EU izražava spremnost da pomogne institucijama u njihovim legitimnim naporima u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje u skladu s evropskim i međunarodnim standardima, ali kriminalizacija klevete nije prikladan odgovor. Stoga, EU poziva vodstvo Republike Srpske da se daljnje akcije usmjere na osiguravanje potpune zaštite slobode izražavanja i medija, a ne na izmjenu Krivičnog zakona u ovom obliku –
naveo je Sattler.

Izmjene zakona trebale su biti na razmatrane na ranije prekinutoj sjednici Narodne skupštine RS-a. Nakon prekida, Milorad Dodik rekao je da sve partije koalicije daju veliku podršku predloženim zakonima. Sa druge strane, zastupnici PDP-a i Pokreta za pravdu i red pozvali su na skidanje ove tačke sa dnevnog reda. Svi zastupnički klubovi dobili su upozorenja međunarodnih organizacija o tome kako najavljene izmjene utiču na slobodu govora. 

Pisali smo ranije da  instrumenti za zaštitu ljudskih prava, kao što su Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) propisuju da svako ima pravo na slobodu izražavanja.

- Možemo samo da zamislimo do kakvih bismo situacija dolazili kada bi neko ko se nalazi u sistemu vlasti tražio od tužioca da procesuira određenog novinara ili drugog građanina za klevetu, zbog pisanja koje je bilo usmjereno na kritiku vlasti, njegovog postupanja i otkrivanje malverzacija. Ne sumnjam, iako standardi ljudskih prava nalažu drugačije, da bi se našao prostor da se novinar/građanin osudi za klevetu i za primjer strpa iza rešetaka – napisao je u svojoj analizi Dejan Lučka, pravnik i direktor Banjalučkog centra za ljudska prava.

Za to vrijeme, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je donošenje još jednog zakona – onog o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj. Uz zakon kojim se vraća kleveta kao krivično djelo Milorad Dodik i vlast u Republici Srpskoj imat će potpunu kontrolu nad slobodom govora.
U ranijim tekstovima upozorili smo da su najavljeni zakoni na tragu ruskih, bjeloruskih i gruzijskih, koji značajno ogrnaičavaju temeljna ljudska prava. 

Kako bi to moglo izgledati u budućnosti, uz potporu novih zakona i izmjena starih, jasno je i iz iskustva novinara i aktivista u Banjoj Luci, kada ih je grupa huligana udarala naočigled policije a nakon što su zabranjene aktivnosti Povorke ponosa. Događaj koji je trebalo da bude održan u organizaciji ovog neformalnog volonterskog kolektiva, koji okuplja aktiviste i aktivistkinje iz cijele BiH, ranije je zabranila banjalučka policija. 

Piše: Branaka Mrkić
Foto naslovna: Žurnal
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter