Hoće li izgradnja preskupe garaže UKC RS pokrenuti klizište? Mještani pozvali Gradsku inspekciju! (Foto)

Hoće li izgradnja preskupe garaže UKC RS pokrenuti klizište? Mještani pozvali Gradsku inspekciju! (Foto)

Nakon brojnih prijava mještana da se oko objekta (podzemna garaža) u izgradnji u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske pojavilo klizište, koje prijeti okolnim kućama, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković izdao je nalog građevinskoj inspekciji da izađe na teren i izvrši pregled.

Građevinski inspektori će nakon obilaska terena utvrditi da li je potrebno angažovati vještaka građevinske struke kako bi dao procjenu ugroženosti objekata, odnosno kuća u blizini gradilišta, te procjenu da li je potrebno zabraniti upotrebu istih.

“Danas smo ovdje na licu mjesta po prijavi građana koji su zabrinuti s obzirom na to da ovdje imamo izgradnju velikog objekta i plaše se klizanja tla i eventualnog aktiviranja klizišta. Mi smo danas obišli kuće vlasnika koji su prijavili probleme. Angažovaćemo sudske vještake građevinske struke koji će procijeniti da li su ti objekti sigurni, da li ima pomjeranja tla i da li se mogu koristiti u skladu sa svojom namjenom”, rekla je Sanja Džida, urbanistički građevinski inspektor.

Odmah po završetku procesa, biće upućen dopis i Republičkoj inspekciji, koja je dužna da kontroliše gradilište i da naloži hitne mjere ukoliko se utvrdi da opasnost postoji.

 

Portal Gerila je i ranije pisao o ovom problemu, i to na alarmiranje mještana naselja Paprikovac koji su nam i poslali fotografije ispucalog parkinga.

Na naše upite iz UKC RS nam je odgovoreno da je  “slijeganje tla oko saobraćajnica, dalje se navodi, je prisutan i uobičajen proces “koji ne ugrožava niti objekte UKC RS niti naselje Paprikovac, dok je izvođač radova dužan da obezbijedi bezbjedno odvijanje saobraćaja te je u nekoliko navrata vršio sanaciju okolnih puteva”.

Dalje se navodi da je “dokumentacija o bezbjednosti zgrada UKC Republike Srpske u vezi sa izgradnjom ovog kompleksa postoji i pripada Izvođaču radova i jako je obimna”, što u svakom slučaju nije opravdanje da taj dokument nije dostupan javnosti.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter