Medijske slobode: Hoće li im Dodikovi -zapadni mentori- dozvoliti da se umiješaju? -Probudio- se OEBS u BiH?


Medijske slobode: Hoće li im Dodikovi -zapadni mentori- dozvoliti da se umiješaju? -Probudio- se OEBS u BiH?

"Korak unazad za ionako ugrožene medijske slobode". Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler komentarisali su odluku Vlade RS da preduzme korake ka vraćanju krivičnog djela klevete u Krivični zakonik RS.

Poručili su da je Bosna i Hercegovina 2001. godine bila prva država u regionu koja je dekriminalizirala klevetu na cijelom svom području te u tom kontekstu, ovo vide kao korak unazad u "ionako krhkom okruženju medijskih sloboda u RS gdje je samo nekolicina slobodnih i nezavisnih medija koji danas rade".

"Ovakav razvoj događaja izaziva zabrinutost jer se odvija uprkos nedavnim uvjeravanjima Ministarstva pravde RS da Vlada nema za cilj da radi na izmjenama Krivičnog zakonika RS iako je to prvi najavio predsjednik RS Milorad Dodik krajem 2022. godine.

Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti s međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS", upozorili su Ribeiro i Aggeler.

Naglašavaju da će pratiti ovu situaciju u skladu s njihovim mandatima.

Takođe će i dalje ostati na raspolaganju za konstruktivan dijalog i smjernice sa svim zainteresiranim stranama.

Foto naslovna: BN
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter