Hoće li CIK spriječiti nemire? U CIK-u razmišljaju o ponavljanju izbora za predsjednika RS, saznaje Gerila info (Foto)


Hoće li CIK spriječiti nemire? U CIK-u razmišljaju o ponavljanju izbora za predsjednika RS, saznaje Gerila info (Foto)

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine blizu su odluke da ponove izbore za nivo predsjednika Republike Srpske. Dilema je da li ponoviti izbore na cijeloj teritoriji RS ili u nekoliko gradova gdje su zabilježene najveće nepravilnosti.

Prema nezvaničnim informacijama portala Gerila info sporno je 80 000 glasova. CIK je potvrdio da je zabilježeno 32 000 nevažećih glasačkih listića na kojima se birao predsjednik Republike Srpske. Naši izvori tvrde da se radi o, uglavnom, listićima na kojima su građani glasali za Jelenu Trivić. Zabilježene su teške povrede izbornog procesa u više biračkih odbora nakon zatvaranja birališta. Naši izvori tvrde da su nepravilnosti, izborne prevare i uticaj na članove biračkih odbora, uz prijetnje nasiljem, počele nakon 23 sata kada je PDP proglasio pobjedu Jelene Trivić.

Milorad Dodik, foto Gerila info

Nezvanično, u tom trenutku Jelena Trivić je imala 17 000 glasova prednosti u odnosu na Milorada Dodika. Dodik je nedugo nakon toga javnost obavijestio da on ima 30 000 glasova više od kandidata PDP-a.

U Centralnoj izbornoj komisiji dobili su mnoštvo prijava na neregularnosti koje su u vezi sa glasanjem za Parlament Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Izborni štab PDP-a. FOTO: Gerila

U opoziciji su najavili da neće priznati poraz Jelene Trivić jer smatraju da su izbori pokradeni. Iz PDP-a su danas obavijestili javnost da su podnijeli prijave CIK-u kao i da će podnijeti više krivičnih prijava zbog izborne krađe. Oni su naveli da je zabilježeno da Jelena Trivić na mnogim biračkim mjestima nije osvojila ni jedan glas a što nije moguće. Umjesto njoj glasovi su pripisivani jednom od kandidata.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter