Hoće li CIK BiH zabraniti kandidovanje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću? Prava uzbuna nakon izjave Arnautovića

Hoće li CIK BiH zabraniti kandidovanje Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću? Prava uzbuna nakon izjave Arnautovića

Predsjednik Centralne izborne komisije CIK-a Suad Arnautović podigao je pravu političku buru posljednjim izjavama da bi moglo biti zabranjeno kandidovanje predsjednicima SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

Arnautović je gostujući u programu FACE TV prije nekoliko dana govorio o mogućim kaznama za dvojicu političara, u slučaju da ih visoki predstavnik za BiH u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN okarakteriše kao osobe koje se ponašaju antidejtonski.

“Prvi put imamo interesantnu situaciju visoki predstavnik podnijeće izjavu Vijeću sigurnosti. Saradnici su mi rekli da ima eksplicite navedeno imena koja se ponašaju antidejtonski. Ako to tako bude bit će postavljeno pitanje ove izjave”, izjavio je Arnautović.

Na direktni upit, može li recimo Draganu Čoviću biti ukinuta kandidatura zbog najave trećeg entiteta, Arnautović dodaje: “Po mom sudu da. Ali, krajnju riječ ima CIK, odnosno sedam članova CIK-a. Ja ću to staviti na dnevni rad. Ako bude tačno da je visoki predstavnik već utvrdio da se pojedinci antidejtonski ponašaju”.

Članovi CIK-a: Suad Arnautović izražava svoje lične stavove

Zbog izjava Arnautovića oglasili su se i pojedini članovi CIK-a.

“Predsjednik CIK izražava stavove Centralne izborne komisije u javnosti. Na žalost, mislim da je posljednje vrijeme izražavao svoje lične stavove i u tom smislu imam potrebu da se ogradim. Smatram da je nužno da se predsjednik vrati u okvire poslovnika i da se sa usaglašenim stavovima izlazi u javnost“, rekla je član CIK-a Vanja Bjelica Prutina.

Ona kaže da sva nepotrebna pitanja i sve najave kako će se djelovati u budućnosti, nepotrebno uznemiruju javnost i navedeno ne predstavlja stav CIK-a, kao i da ne zna da je o tome CIK ikada govorio.

“Moja rasprava je uvijek dobronamjerna prema ovoj instituciji. Želim da zadržimo status nezavisne i profesionalne institucije i puno smo uložili u to da bi podigli povjerenje javnosti. Ćutali smo kad smo bili mete različitih kometara i potpuno je nepotrebno da se to sada ruši i u tome ne želim učestvovati“, rekla je Bjelica Prutina dodajući da će se o tome razgovarati i o budućnosti.

Vlado Rogić koji je u CIK-u ispred hrvatskog naroda, rekao je da se sa Arnautovićem ne može složiti sa stajalištima posebno sa dijelovima koji se odnose na ono što zadire u suštinu Bosne i Hercegovine i njenu dejtonsku strukturu.

“Ne mogu se složiti sa riječima segregacija i mislim da to nije bilo potrebno i to ćemo ubuduće svakako raspraviti“, rekao je Rogić koji je nedavno na pres konferenciji javno ušao u raspravu sa Arnautovićem nakon raspisivanja izbora.

Poruke iz Republike Srpske: Moguće da se ne održe izbori

Izjava Suada Arnautovića bila je i jedna od tema na sastanku vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

“Ujedinjena Srpska ima vrlo neobična iskustva sa gospodinom Arnautovićem i ono što je bitno da kažem je da ne postoji nijedan zakon ili pravilnik o radu CIK-a koji govori da je  dozvoljeno miješanje visokom predstavniku u izborni zakon”, izjavio je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

On je podsjetio da je Arnautović podnio privatnu apelaciju protiv njega, a koju je Sud BiH odlučio u korist Stevandića, kao i na situaciju iz 2020.godine, kada je CIK zabranio učešće Ujedinjenoj partiji, ali i tu odluku je, takođe, oborio Sud BiH.

“Takav čovjek ne bi mogao da vodi ni lokalnu izbornu komisiju u mjesnoj zajednici, a kamoli da bude predstavnik CIK, ali oOvdje je očigledno da neko drugi voi postupke i taj drugi treba da zna da izbora neće biti ukoliko se oni budu tako ponašali jer organi RS na teritoriji RS provode izbore, a ne provode ih ni visoki predstavnik, ni Suad Arnautović”, zaključio je Stevandić.

Domaćin posljednjeg sastanka vladajuće koalicije Darko Banjac kaže da nikome ne pada na pamet da su građani Republike Srpske jedini koji mogu da odluče ko će ih predstavljati i njihovu volju niko ne smije da spriječi.

“Jako su opasne izjave predsjednika CIK-a i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, a one, po nama idu ka rušenju dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH. Stranke ove koalicije su opredijeljene da štite demokratiju i pravo volje odnosno izražavanja volje građana je da biraju svoje predstavnike”, izjavio je Banjac.

Čović: Uplitanje stranaca u izborni proces

Zbog izjave Arnautovića, ranije se oglasio i lider HDZ-a Dragan Čović koji je izjavio da je to potvrda da je CIK politička institucija, kao i uplitanja stranaca u izborni proces.

“Vrlo jasno su rekli davno da bilo dogovora ili ne, izbora će biti. Јa mislim da je to ključ svega, to je poruka uticaja s vana, koji koristi jedan dio politike Bošnjaka. Što se tiče CIK-a, nismo mi uzalud rekli da je to čista politička institucija, napravljena na način da jedna politička opcija može upravljati idućim izbornim procesima. Dobro je da se javio predsjednik CIK-a, pa da kaže da će oni procijeniti da li neko antidejtonski djeluje, da će ga skinuti ili neće potvrditi na listama, to dovoljno govori u kakvom ambijentu živimo, rekao je Čović.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter