Hladan tuš: Dolar ispod dvomesečnog minimuma! Britanska funta ojačala - situacija na tržištu kriptovaluta

Hladan tuš: Dolar ispod dvomesečnog minimuma! Britanska funta ojačala - situacija na tržištu kriptovaluta

Dolar je potonuo danas ispod dvomesečnog minimuma prema glavnim rivalima jer je razočaravajući izveštaj o zapošljavanju u SAD naveo investitore da smanje očekivanja u vezi sa rastom kamatnih stopa, a ove nedelje su fokus preusmerili na najavljene podatke o inflaciji.

SAD su otvorile u aprilu 266.000 novih radnih mesta, a stopa nezaposlenosti je neočekivano porasla, što je bio "hladan tuš" za spekulacije o ubrzanom usponu inflacije.

Dolarski indeks, koji meri kretanje američke valute prema korpi šest glavnih konkurenata, iznosio je na azijskom trgovanju 90,259 poena, nakon što je prethodno u jednom trenutku potonuo na samo 90,128 bodova prvi put od 26. februara, izveštava Rojters.

Foto: Profimedia/Britanska funta/Britanija/Engleska/Izbori/Tereza Mej

Britanska funta je bila najveći dobitnik među valutama kojima se najviše trgovalo, ojačavši za 0,5 odsto, na najviši nivo od 25. februara, uprkos izjavi škotske premijerske Nikole Stardžon da je još jedan referendum o nezavisnosti neizbežan nakon pobede njene stranke na izborima.

"Trend pada američkog dolara može se nastaviti ove nedelje", napisao je strateg Komonvelt banke Australije Kim Mundi u belešci klijentima, predviđajući uspon evra iznad 1,22 dolara.

"Neočekivano spor oporavak na američkom tržištu rada pojačava potrebu opreznog pristupa Odbora za operacije na monetarnom tržištu (FOMC) u vođenju politike, pri čemu će poboljšanje globalnih ekonomskih izgleda srednjoročno vršiti pritisak na američki dolar", dodao je Mundi.

Foto: Profimedia/Evri/Evro/Novčanica/Novčanice

Evro je porastao za 0,1 procenat na 1,2172 dolara, a prvobitno je ujutro dostigao najvišu vrednost od 26. februara, od 1,2177 dolara.

Prema japanskoj valuti, dolar je ojačao na 108.865 jena, ali je i dalje blizu minimuma zabeleženog 27. aprila.

Britanska funta je skočila na čak 1,4058 dolara, pošto su trgovci veći značaj pridali ekonomskom oporavku Ujedinjenog Kraljevstva, a ne potencijalom još jednom škotskom referendumu, ocenjuje strateg Nacionalne banke Australije Gevin Frend.

"Bilo kakvo glasanje o nezavisnosti je na dugom štapu i po našem mišljenju trenutno nije nešto što bi moglo bitnije da utiče na britansku funtu", dodao je on, procenjujući da će kurs do kraja juna stići na 1,45 dolara za funtu.

Foto: Profimedia/Ethereum

Na tržištu kriptovaluta, etereum je nastavio sa serijom rekordnih dobitaka ovog meseca, skočivši za više od 5,0 odsto na čak 4.148,88 dolara. Ovaj, drugi najveći digitalni token na svetu, od početka maja do sada je uzleteo za 41 procenat.

Bitkoin je s druge strane ostao ispod nivoa od 60.000 dolara, konsolidujući se nakon strmoglavog pada 25. aprila na samo 47.004,20 dolara sa rekordnog nivoa od 64.895,22 dolara zabeleženog sredinom prošlog meseca.

Istovremeno, četvrta po veličini virtuelna valuta dogkoin je posustala za dodatnih oko 0,53 dolara nakon što je u nedelju izgubila više od trećine vrednosti, kada se američki milijarder Ilon Mask u jednoj TV emisiji našalio na račun dogkoina nazivajući ga "praznom pričom".

Foto naslovna: Shutterstock
Izvor: tanjug.rs/kurir.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter