Heroj u borbi protiv kriminala: Loznički novinar Vladimir Mitrić 18 godina pod policijskom zaštitom


Heroj u borbi protiv kriminala: Loznički novinar Vladimir Mitrić 18 godina pod policijskom zaštitom

Prijetnje Vladimiru Mitriću koji obilježava 18 godina pod policijskom zaštitom. Juče se navršilo tačno 18 godina od kako je novinar Večernjih novosti Vladimir Mitrić dobio policijsku zaštitu zbog toga što mu je mjesec dana ranije policajac u Loznici nanio teške tjelesne povrede. Mitrić je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) rekao da je prije dva dana dobio prijetnje od bivšeg policajca koji mu je rekao da će ga osoba koja ga je povrijedila 2005. godine ponovo napasti.

„Ne znam kako će se kvalifikovati ovo što se prekjuče desilo, ali nadam se da će biti bolje nego u prošlosti kada smo imali loša iskustva sa policijom i tužilaštvom. Policajac koji radi na mom obezbjeđenju je sve čuo i video i on sve ovo može da potvrdi“, dodao je on za sajt UNS-a, istakavši da to što mu je rekao bivši policajac ima ozbiljnu težinu jer je tvrdio da će zasigurno ponovo biti napadnut.

Novinar Večernjih novosti rekao je da očekuje da će MUP imati u vidu da je on pod policijskom zaštitom od 2005. godine zbog teškog fizičkog napada.

„Ne smem ni da pomislim koliko bih bio ugrožen da nisam pod policijskom zaštitom. Nikad niko nije radio na ispitivanju pozadine napada na mene pre 18 godina. Tadašnji tužilac se čak jednom upitao zašto nisam poginuo“, rekao je Mitrić.

Ovaj novinar osvrnuo se i na trenutak kada mu je dodijeljena policijska zaštita, rekavši da je cijelo policijsko rukovodstvo tada bilo protiv toga.

„Ovo što se meni dogodilo nipošto nije samo lokalno delo, jer znam o čemu sam sve izveštavao. Pisao sam o brojnim temama - od eksploatacije peska i šljunka na Drini, do trgovine narkoticima, kriminala i prizvodnje sirćetne kiseline u Bijeljini“, rekao je Mitrić.

Istakao je da je „kost u grlu“ pojedinim  policajcima ne samo zbog podataka koje je iznosio već i zbog informacija koje su pretpostavljali da zna.

„Mislili su da će me zastrašiti 2003. godine, kada su mi triput demolirali kola. Nikada nije otkirveno ko je to uradio. Tada sam pisao da neki policajac ima autootpade i da se bavi švercom“, dodao je.

Mitrić je napravio paralelu između napada zbog kojeg je pod policijskom zaštitom i ubistva novinara Milana Pantića.

„Trebalo bi da imam tri srca da se mogu nositi sa ovim pretnjama, jer je sve ovo zaista stresno. Imao sam skoro i intervenciju na srcu. Ipak, ne popuštam jer su mislili da će me zastrašiti, a dobili su samo većeg protivnika u meni“, rekao je Mitrić, inače, dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost 2006. godine koja nosi ime njegovog ubijenog kolege iz Večernjih novosti Milana Pantića.

Foto naslovna: Vladimir Mitrić/Snimak ekrana Kopernikus TV
Izvor: uns.org.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter