HDZ, SNSD i SDA izbjegavaju hitno zasjedanje Doma naroda BiH koje traže delegati, zbog smanjenja nameta

HDZ, SNSD i SDA izbjegavaju hitno zasjedanje Doma naroda BiH koje traže delegati, zbog smanjenja nameta

- Pet delegata Doma naroda Paralamentarne skupštine BiH uputilo je članovima Кolegijuma ovog doma zahtjev za hitnu sjednicu na kojoj bi bio razmatran prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama i prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/.

Inicijator okupljanja delegata radi upućivanja zahtjeva za hitnu sjednicu je delegat Кluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović /SDP/, a zahtjev su potpisali i delegati Zlatko Miletić, Mladen Bosić, Munib Jusufović i Asim Sarajlić, saopšteno je iz SDP-a.

Oni traže da predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović i prvi i drugi zamjenik Nikola Špirić i Bakir Izetbegović sazovu hitnu sjednicu najkasnije u roku od tri dana od dana dostavljanja zahtjeva u parlamentarnu proceduru.

Zahtjev za hitno održavanje sjednice Doma naroda BiH juče je Kolegiju toga doma uputio i delegat Mladen Bosić (SDS). 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u srijedu, 9. marta, zakone o izmjenama i dopunama zakona o akcizama i o porezu na dodatu vrijednost, koji treba da budu potvđeni i u Domu naroda Parlamenta BiH..

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH podrazumijeva ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do smanjenje cijene litra goriva od 35 do 40 feninga. Predlagač ovog zakona je Saša Magazinović (SDP).

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o PDV-u predviđeno je sniženje stope PDV-a na pet odsto za lijekove i zdravstvena pomagla, hljeb od svih vrsta brašna, mlijeko, ulje, šećer i sadni materijal, a predložio ga je poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mirko Šarović (SDS).

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter