HDZ i SNSD ne dozvoljavaju smanjenje PDV za osnovne potrepštine - Iza stava UIO stoje njihovi politički šefovi

HDZ i SNSD ne dozvoljavaju smanjenje PDV za osnovne potrepštine - Iza stava UIO stoje njihovi politički šefovi

Ono što je sada zabrinjavajuće, kaže on, je stav Uprave za indirektno oporezivanje koja ima apsolutno negativan stav o bilo kakvom smanjenju PDV,  što je prema Bosićevom mišljenju, čisto politički stav iza kojeg stoje politički šefovi iz HDZ-a i SNSD.  

Prvi put se pokazalo da javno mnjenje može da utiče na vladajuće političare u BiH i da postoji neka doza straha kod njih da su možda prešli granicu koja je tolerantna i to je dobra vijest. 

Kazao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda PSBiH (SDS,)  komentarišući jednoglasno usvajanje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju u Dom naroda  kojim se uvodi diferencirana stopa od pet odsto na osnovne životne namirnice, a 22 odsto na luksuznu robu.

Ono što je sada zabrinjavajuće, kaže on, je stav Uprave za indirektno oporezivanje koja ima apsolutno negativan stava o bilo kakvom smanjenju PDV,  što je prema Bosićevom mišljenju, čisto politički stav iza kojeg stoje politički šefovi iz HDZ-a i SNSD.  

On je rekao da su građani kao nikada do sada bili zapanjeni bahatošću onih koji su bili protiv ukidanja akciza na gorivo i smanjenju PDV-a. 

 „Kao posljedica tog dešavanja u javnom mnjenju imamo promjenu stava SNSD-a koji je sada drugačiji od onog od prije sedam dana pa su propustili u drugi krug zakon o PDV –u. Očigledno je da su se uplašili reakcije javnog mnjenja i mislim da je to prvi put da su se povukli korak nazad“, istakao je Bosić.  

To ne mora značiti da će smanjenje PDV-a na kraju biti usvojeno, napominje Bosić, dodajući da se u zraku osjeća da vladajuće stranke traže način kako da se to izbjegne, a da prežive gnjev javnosti.

„U igri su i ostala dva partnera oko toga i čini mi se da je dio pripreme terena za nalaženje razloga za odbijanje u ovom trenutku preuzeo HDZ,  dok je ranije to bio SNSD“, navodi Bosić.

On kaže da je zabrinjavajući stav UIO o ovom pitanu i da u obrazloženju u kojem su iznijeli svoje protivljenje diferenciranoj stopi PDV ima masa nelogičnosti i gluposti.

„Jedna stavka tako kaže da ne treba uvoditi smanjenje PDV zato što će i oni koji su bogati kupovati hljeb po sniženoj cijeni te da će zbog toga postati još bogatiji“, navodi Bosić.

Kroz to vidimo, dodaje on,  da ne postoji volja da se radi na diferenciranoj stopi PDV i da će se na sve moguće načine pokušavati obmanjivati javnost.

 „UIO je politički kontrolisano tijelo jer u njenom upravnom odboru sjede top političke ličnosti, odnosno ministri finansija i Savjeta ministara BiH i iz entiteta i  sasvim je jasno da oni daju stavove koje dobiju od svojih stranačih šefova“, istakao je Bosić.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter