Hazarder: Kada vjeruješ u čuda, onda nemaš politiku - Sve karte na pobjedu Donalda Trampa!?


Hazarder: Kada vjeruješ u čuda, onda nemaš politiku - Sve karte na pobjedu Donalda Trampa!?

Vjera u “promijenjene okolnosti” - Banjaluka će jednog dana biti sastavni dio Srbije i ne mogu nam to zabraniti. Čim se stvori prva prilika eto nas u savezu sa Srbijom. Valjda će i Donald Tramp pobijediti, pa da se promijene okolnosti. Ovo je izjavio predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik na mitingu pod sloganom “Srpska te zove”, koji je prošle sedmice održan u Banjaluci.

Inače, nada da će se eventualnom pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD početkom novembra ove godine, kako reče Dodik, “promijeniti okolnosti”, te da će Trampovim trijumfom najveća svjetska sila “okrenuti ploču” prema Srbima, uopšte nije nova. I prilikom prvog Trampovog predsjedničkog mandata, koji je trajao od 2017. do 2021. godine, srpski politički lideri i javnost s obje strane Drine vjerovali su da će živopisni republikanac imati mnogo više razumijevanja za srpske interese od svojih demokratskih prethodnika u Bijeloj kući.

Zbog Trampove inauguracije u januaru 2017. godine put Vašingtona je “maksuz” potegla i tadašnja predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, a društvo joj je pravila supruga predsjednika Srpske, Snježana Dodik. Zanimljivo je podsjetiti i da je uoči Trampove inauguracije šef Predstavništva RS u Vašingtonu, Obrad Kesić, najavljivao siguran dolazak i Milorada Dodika na polaganje zakletve novog američkog predsjednika, ali od toga nije bilo ništa.

Brojni analitičari bliski ovdašnjim vlastima, nakon Trampove tadašnje pobjede najavljivali su i brzo skidanje Milorada Dodika s američke “crne liste”, kao i potpuno “drugu politiku” koju će prema Republici Srpskoj i BiH zauzeti novi predsjednik SAD. Hladan tuš stigao je samo nekoliko mjeseci kasnije, kada je Tramp donio odluku o Zapadnom Balkanu kojom se produžavaju vanredne mjere Džordža Buša, donijete 16 godina ranije. Između ostalog, navedenom odlukom Dodik je ostavljen na “crnoj listi”, gdje se nalazi i danas.

Uprkos razočarenju koje je Trampov prvi mandat izazvao među brojnim srpskim političarima, ovogodišnja trka za predsjednika SAD ponovo izaziva slična osjećanja i retoriku, a aktuelni predsjednik Srpske ponovo je uvjeren kako će se Trampovom pobjedom “promijeniti okolnosti”.

Nekadašnji ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović za Gerilu kaže da su vjerovanja u to kako će Trampova eventualna pobjeda nad Bajdenom nešto drastično promijeniti u spoljnoj politici SAD potpuno neutemeljena.

“Svako ko misli da će SAD napraviti nekakav dramatičan zaokret u svojoj politici prema Balkanu ili bilo kojoj drugoj tački svijeta, u velikoj je zabludi. U spoljnoj politici velikih sila stvari potpuno drugačije funkcionišu”, ističe Aćimović.

Između ostalog, on tvrdi da predsjednici SAD ne vode samostalno spoljnu politiku zemlje.

“Iza američkih predsjednika stoje ogromne finansijske grupacije koje su podržavale njihovu kampanju. To su grupacije koje posjeduju trilione dolara. One su pravi donosioci odluka i upravljaju spoljnom politikom SAD”, kaže Aćimović.

Bivši karijerni diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Srećko Đukić takođe tvrdi da nada kako će se mogućom pobjedom Donalda Trampa “promijeniti okolnosti”, te da će se “stvoriti prilika za savez Republike Srpske sa Srbijom”, o kojoj je pričao Dodik, nema nikakve veze s realnosti.

“Globalne sile, kakva je SAD, ne mijenjaju svoju spoljnu politiku već jedino njene akcente. Tako će se uvijek ponašati dok su velike sile. Donald Tramp već se jednom nalazio na poziciji američkog predsjednika i ne sjećam se da je u to vrijeme njegov odnos prema Republici Srpskoj i BiH bio nešto različit u odnosu na njegove prethodnike”, kaže Đukić za naš portal.

On, takođe, podsjeća na Trampovu retoriku kad se radi o sukobu u Ukrajini, odnosno njegove prijetnje da će obustaviti dalju finansijsku pomoć SAD vlastima u Kijevu.

“I, šta se ovih dana dogodilo? Trampovi republikanci odobrili su novi paket pomoći za Ukrajinu koji je još izdašniji od onog za koji se zalagao Bajden”, ističe Đukić.

Smatra da za male države i narode “nije pretjerano mudro” da se otvoreno svrstavaju na bilo čiju stranu prilikom političkih utakmica i izbornih procesa u najvećim svjetskim državama.

“Šta ako Tramp ne pobijedi, a vi ste najglasnije moguće podržavali njega, a ne Bajdena? Mali ne bi trebalo da se petljaju u unutrašnje stvari velikih. Najmudrija politika je da se pokušaju izdejstvovati što bolji odnosi s SAD, ali i sa svim drugim velikim silama, bez obzira ko je tamo na vlasti. Po mom mišljenju, otvoreno svrstavanje na jednu stranu u američkim izborima je pogubna politika s potencijalno nesagledivim posljedicama”, upozorava Đukić.

Foto naslovna: Gerila
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter