Haris Ljevo - Ko je ugrožen u Sarajevu - Podlo da ne može ustaškije

Haris Ljevo - Ko je ugrožen u Sarajevu - Podlo da ne može ustaškije

Da. I političko Sarajevo, kako ga zovu iz HDZ-a, diglo je svoj glas protiv mise za stradale ustaše. Da, političko Sarajevo na strani je civilizacijskih vrijedosti i dijeli stavove Amerike, Izraela, Njemačke, Austrije, koja je također zabranila održavanje misa ustaškim zločincima.

Da imaju dobre namjere i da zaista pripadaju civilizovanoj Evropi čelnici HDZ-a ne samo da bi dijelili stavove pomenutih država, nego bi u osudama bili prvi, a ne sanjali obnovu poražene kvislinške NDH.

Najavljena misa za poginule pripadnike poražene zločinačke ustaške vojske, koja bi trebala biti održana u subotu 16. maja, izazvala je žestoke reakcije u BiH, ali i šire.  Potomci žrtava fašističke NDH i svi iskreni antifašisti podigli su svoj glas zbog najavljene mise za najveće zločince Dugog svjetskog rata, a glas žrtava bio je još jedna prilika za vrh HDZ-a BiH da optuži “političko Sarajevo“ za napad na katolike i Hrvate u BiH.  Tako je lider HDZ-a Dragan Čović izrazio zabrinutost zbog toga, kako je naveo, što neko u "Sarajevu pokušava zabraniti slobodno i javno ispoljavanje vjere", te zabrinutost zbog navodnog javnog linča protiv kardinala Vinka Puljića i cijelog hrvatskog naroda.  Čović i njegovi istomišljenici još jednom pokušavaju potpuno izvrnuti činjenice. Baš kao što je nekad oporezivanje kladionica predstavljao kao napad na Hrvate u BiH. Ako neko u svemu pokušava ostvariti političku korist, onda je to zasigurno HDZ.  No da vidimo ko ih je to napao.

Izrael i SAD

Glas protiv održavanja mise zločincima podigli su brojni pojedinci, organizacije i ambasade.  Najoštriji u svojoj osudi protiv jednog ovakvog anticivilizacijskog čina, kakav je misa za Hitlerove saradnike, bili su iz ambasada SAD-a i Izraela. Amerikanci su pozvali katoličku crkvu da se suzdrži od historijskog revizionizma i retrogardne retorike.

Država Izrael odlučno je stala i podigla glas protiv svih pokušaja revizionizma i bilo kojih takvih i sličnih nemilih narativa.

“Jevrejska zajednica je nezamislivo mnogo patila pod vlašću NDH. Jevreji su masovno slani u smrt u Jasenovac i druge logore smrti tokom ovog strašnog perioda zajedno sa bezbroj drugih naroda. Pokušaj da se prikažu sve žrtve Drugog svjetskog rata jednakim ili sličnim nije samo pogrešno, već je vrlo opasno i destruktivno za pomirenje kojem teže sve naše nacije. Svjesni smo da su mnoge porodice izgubile svoje najmilije neposredno nakon Drugog svjetskog rata, međutim, moramo napraviti jasnu razliku između mnoštva nevinih žrtava koje su silom odvođene, često usred noći i slane u logore smrti, poput Jasenovca i Donje Gradine, zajedno sa svojim porodicama. To su činile iste one osobe koje su osuđene za organiziranje i činjenje takvih zločina, iako neki od njih nisu imali pravo na pošteno suđenje. Ne smijemo vjerovati niti uvjeravati sebe i druge da se takve žrtve mogu porediti“, navodi se u jasnoj i oštroj poruci Izraela.

Jevrejska i srpska zajednica

Reagovali su predstavnici Jevrejske zajednice i Jevrejske opštine u Bih Jakob Finci i Boris Kožemjakin, a svoj stav su iznijeli i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je ogorčen najavljenom misom najavio čak i prekid svake saradnje s vrhom Katoličke crkve u našoj zemlji.

“Obezvrijedili ste smisao molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana koje ovim činom prestaje. Preuzeli ste na sebe odgovornost i za prekidanje naših ličnih odnosa. Mi ne možemo njegovati bratske i prijateljske odnose s ljudima koji, moleći za žrtve Bleiburga 1945., apologiraju (da ne kažemo veličaju) ustaški i domobranski pokret, koji su van svake sumnje nacistički i zločinački pokreti i iza kojih je hiljade i hiljade pobijenih nevinih žena, djeca, staraca i ljudi. Iskreno, mnogo nam je žao i toliko smo iznenađeni da ne možemo a da ne reagujemo na jedan takav vaš postupak“, poručio je Hrizostom.

Prvi čovjek Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović pozvao je građane da se suzdrže od bilo kakvih oštrih riječi prema katolicima i Hrvatima, ali takve poruke u HDZ-u ne žele ni čuti. Zapravo, čuju ih odlično, ali se prave da ih ne čuju, jer im takve poruke ne odgovaraju. Poruke mira. Ipak, samo dan nakon što je reis Kavazović uputio punu podršku kardinalu Puljiću, ovaj mu je zahvalio tako što je poslao pismo Vatikanu u kojem kaže da su njemu i drugim katolicima u BiH ugroženi životi. Podlo da ne može podlije. Iako kardinal tvrdi da ga ne interesuje politika, njegovo pismo pokazuje da njega zapravo ne interesuje vjera, a da se potpuno posvetio politikanstvu.

Podrška zločincu Kordića i ratne mise u Sarajevu

On u pismu navodi članove Predsjedništva Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, iako Izetbegović nije član Predsjedništva, dok ne spominje uopšte člana Predsjedništva Milorada Dodika, čija je poruka protiv mise bila daleko oštrija od bilo kojeg drugog političara u BiH. To može značiti samo da se kardinal odrekao vjere potpuno i napokon posvetio u punom kapacitetu politici koju je provodio još dok je posjećivao u zatvoru ratne zločince poput Darija Kordića, krvnika djece iz Ahmića.

Kardinal Puljić ne govori istinu. U toku opsade grada Sarajeva, dok su njegovi miljenici držali Bošnjake u logorima po Hercegovini, ubijali po Ahmićima i rušili džamije, kardinal je u Sarajevu slobodno držao mise, i nikada mu nije život bio ugrožen. Upravo je i to možda jedan od razloga zašto su dvojica Papa u zadnjih 25 godina svojim posjetama odavali priznanje Sarajevu.

Primjer civilizirane Njemačke

HDZ je daleko od suočavanja s prošlošću kakvom smo ovih dana mogli svjedočiti u Njemačkoj. Dok vrh HDZ-a 9. maj 1945. godine smatra porazom i početkom progona “nevinih“ Hrvata, predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier smatra taj dan oslobođenjem Njemačke, i nikada ni on, ni bilo koji drugi njemački političar nije odao počast poginulim nacistima, ali ni onim Nijemcima od kojih su neki sigurno stradali nevini iz osvete od strane savezničkih i sovjetskih vojnika. U civiliziranoj Njemačkoj odavanje počasti njima i služenje mise jednostavno se smatra odavanje počasti nacističkom režimu i žal za Hitlerom.

"Nema kraja sjećanju. Nema nam izbavljenja od naše prošlosti. Nije sramota preuzeti odgovornost, nego je sramota negiranje odgovornosti", rekao je Steinmeier. Ovo je poruka koju je trebao poslati i Dragan Čović, ali umjesto iskrenih evropskih vrijednosti on je izabrao napad na svakoga ko se usudi upozoriti na njegov otvoreni fašizam.

I na kraju. Da. I političko Sarajevo, kako ga zovu iz HDZ-a, diglo je svoj glas protiv mise za stradale ustaše. Da, političko Sarajevo na strani je civilizacijskih vrijedosti i dijeli stavove Amerike, Izraela, Njemačke, Austrije, koja je također zabranila održavanje misa ustaškim zločincima.

Da imaju dobre namjere i da zaista pripadaju civilizovanoj Evropi, na koju se pozivaju, čelnici HDZ-a ne samo da bi dijelili stavove pomenutih demokratskih država, nego bi u osudama bili prvi, a ne sanjali obnovu poražene kvislinške NDH.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks