Haos zbog rezultata anketa: Na pomolu nova afera – afera uništavanja života političkih protivnika (Foto)

Haos zbog rezultata anketa: Na pomolu nova afera – afera uništavanja života političkih protivnika (Foto)

Da se u politici ne biraju sredstva za postizanje ciljeva odavno je poznato. Oportunizam je možda i najvažnija karakteristika političara, ali uvažavajući bar osnove moralne i etičke principe, borba uglavnom ostaje u političkoj areni. Međutim, beskrupulozni oportunizam, koji krasi političke subjekte u društvima u kojima se moralne i etičke norme percipiraju na prilično fleksibilan način, kao što je naše, političku borbu podiže na viši nivo – nivo uništenja ljudskih života.

Doduše, podizanje političke borbe na viši nivo može se tumačiti i na drugi način – spuštanja iste na najniži mogući nivo svojstven samo huljama. Zadiranje u privatnost i iznošenje u javnost “prljavog veša” političkih protivnika prevazilazi uobičajenu argumentaciju ad hominem.

U političkoj borbi dozvoljena su sva legitimna sredstva za političko uništenje protivnika. Pod tim se svakako ne podrazumijeva uključivanje porodice ili privatnog života, jer posljedice mogu biti značajno pogubnije od političkog uništenja protivnika. Posljednji primjer je najava puštanja u javnost izvjesnih “snimaka” na kojima se nalazi kandidat opozicionih stranaka za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić, koju su pojedini mediji senzacionalno objavili.

Instruisani političkim protivnicima Jelene Trivić, ili jednostavno ne razmišljajući o posljedicama, dotični mediji takođe ruše sve principe odgovornog i profesionalnog novinarstva, uveliko gazeći “barama” tabloidnog novinarstva.

U prethodnom periodu pojedinci bliski vlasti su takođe najavljivali snimke određenih javnih ličnosti i političara, koji su nedugo nakon najava i pušteni u javnost, izazivajući strašne posljedice, ne samo političke, nego i po život. Čak su se spominjale i ucjene da se snimci ne puste u javnost. Da li i u ovom slučaju ima ucjena, znaju samo akteri. Ukoliko je tako, policija i tužilaštva će svakako imati posla.

Najavljenim snimcima, u određenim slučajevima i puštenim, diskreditacija političkih protivnika poprima potpuno novu dimenziju, dimenziju uništavanja života, i to ne samo političkih aktera nego i njima bliskih ljudi – djece, porodice, prijatelja. Tezu da cilj opravdava sredstva, hulje u političkoj areni Republike Srpske tumače na sebi svojstven način – cilj opravdava sva moguća sredstva, čak i po cijenu života političkog protivnika.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter