Građani žiranti za kredit -Puteva RS- od 110 miliona KM

Građani žiranti za kredit -Puteva RS- od 110 miliona KM

Nakon nekoliko propalih pokušaja da se zaduže za stotine miliona maraka, „Putevi Republike Srpske“ konačno su dobili garancije Vlade RS i sklopili ugovore sa više banaka zaduživši se za oko 110 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

„Putevi“ su tražili kredit od 95 miliona KM, a u suset im je izašla grupa banaka u kojoj su NLB banka, Nova banka i Unicredit bank iz RS i Raiffeisen bank, Sparkasse bank i Unicredit bank iz FBiH.

Troškovi kredita, odnosno kamate, koštaće „Puteve“ 14,8 miliona, pa će tako u sedam godina, na koliko je uzet kredit, „Putevi“ vratiti preko 109,8 miliona KM.

Grejs period je dvije godine. Navedeno je da će se kredit koristiti za investiciona ulaganja.

Ukoliko ne budu u mogućnosti da vraćaju kredit, ne treba da brinu jer je garancije za ovo zaduženje dala država, odnosno Vlada Republike Srpske.

Upravo garancije bile su problem da „Putevi“ podignu raniji kredit od preko 200 miliona maraka.

Portal CAPITAL objavio je da je za taj tender iz marta, prvi rok za prijavu ponuđača bio 8. maj, te da je produžavan nekoliko puta i na kraju poništen. Na pitanje šta je konkretno razlog poništenja tendera, tadašnji v.d. direktora “Puteva RS” Nenad Nešić rekao je da on „nema namjeru da objašnjava“.

Međutim iz korespodencije sa zainteresovanim kreditorima vidljivo je da je Nešić 1. aprila naveo da je “obavješten da će Vlada Republike Srpske biti garant za kreditno zaduženje”, ali na zahtjev kreditora da dostavi Odluku Vlade RS o garanciji nije odgovoreno.

U međuvremenu je u junu raspisan novi tender, ali je i on mjesec kasnije poništen. Nešić nije odustajao pa je ponovo krajem jula raspisao novi tender, koji je sada i realizovan, ali pod palicom njegovog nasljednika Davora Kostreševića.

Očigledno je da su banke istrajale u nastojanjima da dobiju garanciju RS, te su tek sad pristale da kreditiraju „Puteve RS“.

Istovremeno, na podračunu kod Centralne banke BiH stoji skoro 120 miliona KM prikupljenih po osnovu naplate putarine od čega 41,9 miliona pripada Srpskoj. Taj novac smije da se troši isključivo za izgradnju puteva i autoputeva. Međutim, on se ne povlači, ali se povlači novac s escrow računa za izgradnju i popravku puteva.

Izvor:capital