Građani u strahu - Turističke agencije u problemu (Video)

Građani u strahu - Turističke agencije u problemu (Video)

U Banjaluci danas je održan sastanak predstavnika Privredne komore i Turističkih agencija RS. Iz agencija su poručili da je novac građana, koji su ranije po osnovu avansa uplatili ovdašnjim agencijama za turistička putovanja i odmore – siguran. Ipak, ako ne bude sve kako očekuju, agencijama prijeti bankrot.

- 180 miliona evra je vrijednost uplaćenih ljetovanja i odmora na tržištu RS i Srbije za ovu sezonu.

Putovanja se zbog virusa korona mahom otkazuju. Građani u strahu, turističke agencije u problemu. Međutim, rješenje i za jedne i za druge mogla bi da bude win – win kombinacija. To bi u ovom slučaju bili zamjenski vaučeri. Oni daju mogućnost građanima da svoje već uplaćeno putovanje realiziju do kraja naredne godine.

''Želimo da obavijestiimo građane da su njihovi novci sigurni. Našli smo način da njihova putovanja zadržimo i da im ponudimo zamjenska putovanja. Vrijednost koju su uplatili dobiće vrijednosni vaučer. Ugovor koji su napravili biće storniran, bez dodatnih troškova. Napravljen novi ugovor uz mogućnost promjene destinacije za bilo koju drugu'', kaže Velibor Babić iz Asocijacije turističkih agencija RS.

Turističke organizacije u Republici Srpskoj koriste svoje partnerske organizacije iz Srbije, Hrvatske i Evrope, a sva sredstva koja su građani po tom avansu uplatili kao garanciju ili avansnu uplatu za određeno putovanje se automatski prosljeđuju li partnerskim organizacijama, agencijama iz okruženja, ili direktno hotelskim ili nekim drugim turističkim kapacitetima, na koja se odnosi pomenuto putovanje. 

Iz turističkih agencija kažu da su mnogi svoja putovanja planirana za jun mjesec otkazali. Ipak, ima promjena kada su u pitanju juli i avgust.

''Bili su svi revoltirani, slali su mejlove da odustaju, onda su čuči informacije šta je u Hrvatskoj, Crnoj Gori sad se smanjuje broj ljudi koji odustaju .. svi koji su rezervisali jul ili avgust će ići na ljetovanje. Sa vaučerom možete otići u Hrvatsku bez pregleda i problema'', kaže Zoran Preradović iz Turističke agencija ''Unis turs''.

Ukoliko su građani avansno uplatili recimo 30% putovanja u Grčku ili Tursku, za taj iznos dobiće mogućnost da, teoretski, odmah odu u Hrvatsku, ili da pričekaju narednu godinu i povrat novca.

Oni koji odustanu i od vaučera i odluče da ni sledeće godine ne odu na putovanja, agencije će im vratiti novac. Međutim, to dovodi do drugog problema.

''Ukoliko bi došlo do velikog broja zahtjeva da se vrate avansi, to bi bio udar za Turističke agencije i sigurno bi veli broj Agnecija bio doveden do stečaja'',kažu iz banjalučke Privredne komore.

I dok se Agencije borbe da ne dođe do stečaja i da što veći broj putovanja bude realizovan, uz mogućnost zamjene destinacija, vlast u RS planira da punoljetnim građanima da vaučer od 100 maraka koji će moći da troše na turističkim destinacijama u Srpskoj, a sve kako bi ostali u zemlji. 

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks