Građani Srbije dobijaju po 60 evra pomoći

Građani Srbije dobijaju po 60 evra pomoći

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici set prijedloga zakona iz oblasti finansija, među kojima su i zakonska rješenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posljedice pandemije virusa korona u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomoći za privrednike i najugroženije sektore i kompanije.

Istovremeno je usvojen Prijedlog zakona o Privremenom registru punoljetnih državljana Srbije kojim se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona kojim se uređuje način na koji će biti napravljen i vođen Privremeni registar punoljetnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć.

Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, moći će da dobiju državljani Srbije koji su punoljetni na dan stupanja na snagu zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, posjeduju važeću ličnu kartu i koji se prijave za uplatu novčane pomoći u skladu sa ovim zakonom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Punoljetni građani moći će da se prijavljuju za uplatu novčane pomoći u periodu od 28. aprila do 15. maja i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

Korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija neće morati da se prijavljuju, već će njima pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave, a isplate će početi u maju i u novembru.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, Vlada je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, kao i da uspostavi novu za podršku najugroženijim preduzećima i pri tom obezbijedila dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produžila period raspoloživosti za godinu dana.

Izvor: Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter