Građani BiH bez ikakvih uslova mogu putovati u ove tri države


Građani BiH bez ikakvih uslova mogu putovati u ove tri države

"Za ulazak u Srbiju nema ograničenja niti je potreban negativan test, a naši državljani mogu bez ograničenja putovati i u Tursku, gdje su otvoreni svi granični prelazi u vazdušnom, drumskom i morskom saobraćaju". Građani BiH u jeku pandemije virusa korona bezuslovno mogu da putuju u Tursku, Srbiju i Bugarsku, dok im je za putovanje u Albaniju, neophodna samo potvrda o raspoloživosti smještaja tokom boravka u ovoj zemlji.

Podaci su ovo Ministarstva vanjskih poslova BiH, koje je za "Nezavisne novine" navelo da bh. građani prilikom putovanja u navedene zemlje nisu dužni da imaju negativan test na virus korona niti da idu u izolaciju. "Za ulazak u Srbiju nema ograničenja niti je potreban negativan test, a naši državljani mogu bez ograničenja putovati i u Tursku, gdje su otvoreni svi granični prelazi u vazdušnom, drumskom i morskom saobraćaju. Nakon slijetanja u Tursku obavezno će se svima mjeriti temperatura. Testovi će se besplatno obavljati svima koji pokažu simptome", naveli su u državnom ministarstvu. Dodali su da su ponovo uspostavljeni letovi na relaciji Istanbul - Sarajevo.

Bh. građanima dozvoljen je ulazak i tranzit u Bugarsku, ali ako građani BiH dolaze sa prostora Švedske, Velike Britanije i Portugala, s ciljem ostanka u Bugarskoj, obavezna je izolacija od 14 dana. "Ako državljani BiH iz ovih zemalja tranzitiraju kroz Bugarsku zbog povratka u BiH, izolacija nije potrebna", rekli su u nadležnom ministarstvu. Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, građani BiH mogu da uđu uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata. "Pored toga, pri ulasku u Sjevernu Makedoniju neophodna je i popunjena izjava sa ličnim podacima o mjestu i vremenskom periodu boravka", naveli su u ovom ministarstvu. Dodali su da pri ulasku u Crnu Goru državljani BiH mogu priložiti i ELISA test na Covid-19, koji je uradila akreditovana laboratorija.

Izvor: sarajevski mediji

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks