Građani tvrde da Slovenci varaju - Lažno prijavljuju nestanak 7-dnevnih vinjeta

Građani tvrde da Slovenci varaju - Lažno prijavljuju nestanak 7-dnevnih vinjeta

Čitaoci portala Radiosarajevo.ba obratili su se redakciji s problemom u vezi kupovine vinjeta za autoputeve u Sloveniji.

Kako su naveli u porukama „često se dešava da u Sloveniji ne možemo kupiti sedmodnevne vinjete koje koštaju 15 eura, već nam se nude one mjesečne koje su duplo skuplje“.

Zamolili su našu redakciju da istraži ovaj slučaj.

Tragom ove informacije kontaktirali smo Družbu za autoceste Republike Slovenije (DARS).

Na naš upit su nam odgovorili da ova informacija nije istinita.

„Imamo dovoljno sedmodnevnih vinjeta i redovno ih dostavljamo u centralna skladišta ovlaštenih prodavača s kojima je DARS ima zaključene ugovore o prodaji vinjeta“, kazali su nam iz DARS-a.

Ali dodali su da DARS nije odgovoran za distribuciju svih vrsta vinjeta na sva prodajna mjesta u Sloveniji ali i inostranstvu.

„Može se desiti da na nekom prodajnom mjestu (na primjer, na određenoj benzinskoj pumpi) nestane određeni tip vinjeta i to na kratko vrijeme“, istakli su.

Prema njihovim riječima, to se može desiti zbog toga što odgovorni prodavači nisu dostavili vinjete na vrijeme na sva prodajna mjesta.

„Tačnije, nisu dostavili vinjete iz centralnih skladišta, gdje ima dovoljno svih vrsta vinjeta“, naglasili su za Radiosarajevo.ba iz DARS-a. 

Iz DARS-a su podsjetili da svi oni koji putuju iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju mogu kupiti vinjete u njihovim trgovinama na graničnom prijelazu Obrežje ili Gruškovje gdje ima dovoljno sedmodnevnih vinjeta.

„Oni koji dolaze preko manjih graničnih prelaza mogu kupiti vinjetu na bilo kojoj stanici u Sloveniji prije ulaska na autoput“, naglasili su.

Podsjećamo, sedmodnevna vinjeta u Sloveniji košta 15 eura, sljedeća u cijenovnom rangu je ona mjesečna koja košta 30 eura. 

Dok na primjer desetodnevna vinjeta za autoput u Austriji košta 9,20 eura.


Izvor: radiosarajevo.ba