Gorivo najjeftinije u Makedoniji i BiH, najskuplje u Albaniji i Hrvatskoj


Gorivo najjeftinije u Makedoniji i BiH, najskuplje u Albaniji i Hrvatskoj

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, podstaknute najavom vakcine protiv kovida-19 i neočekivano velikim padom zaliha u SAD.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,63 dolara. U utorak je zaključila trgovinu u plusu 1,21 dolar.

Na američkom se tržištu barelom u srijedu trgovalo po 96 centi višoj cijeni, od 42,32 dolara. U utorak je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u plusu 1,07 dolara.

Trgovce je ponijela nada da bi svijet uskoro mogao dobiti vakcinu, koja je potisnula u drugi plan zabrinutost zbog pada potražnje pod uticajem protivpandemijskih mjera, piše hrvatski portal Večernji list.

Vakcina podiže cijene

Tržišta je potresla objava američke farmaceutske kompanije Fajzer i njemačke biotehnološke kompanije BioNTeh da je njihova eksperimentalna vakcina za kovid-19 učinkovita više od 90 posto, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja. Objava je pokrenula talas optimizma na tržištima.

“Cijene imovine reaguju brže od realne privrede, a nafta i ostala rizična imovina danas reagiruju pozitivno na vijest o vakcini”, objašnjava analitičar francuske banke BNP Paribas Hari Čilingvirijan.

“Nije baš da se u ovo vrijeme pandemije vozimo unaokolo, čak ni po BiH, a kamoli izvan granica, ipak, dobro je znati kako stojimo po pitanju cijena goriva u odnosu na ostale zemlje u našem najbližem okruženju ili na zemlje EU-a”, piše vecernji.ba.

Region i Evropska unija

BiH, zajedno sa Sjevernom Makedonijom, ima najniže cijene goriva u regiji, pokazuje informacija Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena naftnih prerađevina, piše Indikator.ba. Litra goriva BMB 95 u Federaciji BiH stoji 0,95 evra i za 13,89 posto je jeftinija od prosječne cijene u regiji koja iznosi 1,1 evro. Najskuplje gorivo je u Albaniji – 1,36 evra po litri, a potom slijede Hrvatska, gdje je cijena 1,16 evra, Srbija 1,15 evra i Crna Gora 1,14 evra. Nešto jeftinije BMB 95 gorivo od njih ima Slovenija – 1 evro, dok je po prosječnoj cijeni BiH najbliža Makedoniji s litrom koja košta 0,95 evra.

U slučaju dizela, Makedonija je ubjedljivo najjeftnija s cijenom po litri od 0,82 evra, a skuplja je FBiH gdje je cijena 0,93 evra. U Crnoj Gori cijena je 0,97 evra, u Sloveniji 1 evro, u Hrvatskoj 1,11 evra, Srbiji 1,2 evra i Albaniji 1,36 evra.

Od zemalja Evropske unije, benzin 95 trenutno je najskuplji u Holandiji – 1,62 evra po litri, a dizel u Švedskoj 1,34 evra po litri. S druge strane, najjeftinije gorivo u EU je u Rumuniji, i to benzin 95, kao i dizel, su 0,89 evra po litri. 

Izvor: Glas Srpske