Goran Dakić: Bijeli anđeo Q8


Goran Dakić: Bijeli anđeo Q8

Prije dva ljeta pisao sam tekst o imovini vjerskih zajednica u ovoj tužnoj naseobini. Istraživao sam koliko dunuma u Bosni i Hercegovini – u oba njena entiteta i distriktu, na ćirilici kako i na latinici – ima SPC, koliko poslovnih prostora ima KC i šta voze uvaženi poglavari IZ u BiH.

Saznao sam da država – oba njena entiteta i distrikt, na ćirilici kako i na latinici – mašala daruju i manastire, i samostane, i džamije. Tako je vjerskim zajednicama tokom 2015. godine sa različitih nivoa vlasti isplaćeno 10,2 miliona maraka. Institucije BiH uplatile su 1,6 miliona, FBiH i njeni kantoni i opštine 5,4 miliona maraka, a iz Republike Srpske i njenih opština stiglo je 3,2 miliona maraka.

Te godine Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru dobio je 70.000, SPC opština u Modriči darovana je sa 40.000, dok je IZ u BiH dobila „samo“ 20.000 maraka.

Saznao sam i kakav su vozni park imale eparhije, nadbiskupije i muftijstva. U dvorištima Eparhije zahumsko-hercegovačke i manastira Tvrdoš parkirano je 17 vozila – „volkswageni“, „peugeoti“, „mercedesi“, „golfovi“, „fiati“, „audi A4“. Katolička crkva u Mostaru kupila je 12 vozila – 11 putničkih i jedno priključno. Svi nivoi IZ u Sarajevu – medžlisi, rijaset, Gazi Husrev-begova medresa – imali su čak 19 automobila.

Ove podatke sam dobio od Savjeta ministara BiH, Vlade Republike Srpske i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Niti jedna eparhija, niti jedna nadbiskupija i niti jedno muftijstvo nije odgovorilo na pitanja koja sam poslao. Tražio sam podatke o pokretnoj i nepokretnoj imovini, o automobilima, o prihodima na osnovu donacija, prodaja svijeća, brojanica i svete vodice, krštenja, svadbi, sahrana.

Nijedan jedini odgovor iz pet eparhija, pet nadbiskupija i devet muftijstava.

Znao sam da vjerske zajednice ne mare za državu, jer im je, na koncu, država to i dozvolila, ali nisam očekivao toliku silu gordosti i samoljublja. Nadao sam se da ću dobiti makar tri ili četiri odgovora, ali – ništa. Ne samo da nisam dobio odgovore, nego nisam dobio ni potvrdu da su pitanja primljena.

I kad se vjerni narod zblanuo vidjevši iz kakve je zvijeri na vreli BL asfalt kročio vladika banjalučki Jefrem, mogu samo da zamislim čuđenje i nevjericu koja bi se raširila među pastvom kada bi sveti oci ipak dozvolili da saznamo ponešto o njihovim posjedima, nekretninama, poslovnim prostorima, izvozima i taksama.

Dok se crkva širila na magarcu, bila je sluga. Kada je neugodne magareće sapi zamijenila ambijentalnim osvjetljenjem i komfornim automatskim klima uređajem u „sitnici“ od 150.000 maraka ili evra, sasvim je svejedno, postala je gospodar. A zna se kako je dobri bog postupao sa zlim gospodarima.

Piše: Goran Dakić

Izvor: izvor.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks