Goran Bregović - Spektakl u srcu vinograda na Ćemovskom polju (Video)


Goran Bregović - Spektakl u srcu vinograda na Ćemovskom polju (Video)

Pred nekoliko hiljada posjetilaca, poznati muzičar Goran Bregović održao je sinoć koncert povodom obilježavanja 55. godina postojanja ,,Plantaža 13. jul“. Pod dirigentskom palicom Ogija Radivojevića i uz pratnju simfonijskog orkestra izvedeno je djelo ,,Tri pisma iz Sarajeva“, koncert za klasičnu, klezmet i orijentalnu violinu i orkestar. 

VIDEO:

Pored 70 vrhunskih izvođača, svjetskih umjetnika, veče je dopunila i impozantna bina, ozvučenje i rasvjeta, a ukupan efekat dodatno je ostvaren time što su ,,Tri pisma iz Sarajeva“ izvedena u srcu vinograda na Ćemovskom polju. Prije Bregovića, publiku je zagrijao orkestar kompozicijom ,,Stani, stani Ibar vodo“.

- Dobro veče, drago mi je da sam u Podgorici. Večeras ćete čuti nešto što je napisao neko ko ima privilegiju da stavi zajedno stvari koje su komplikovane ili nemoguće za politiku ili religiju. Kompozitor može da zamisli da će svijet jednog dana izgledati kao neka orkestarska partitura u kojoj duboke note sasvim lijepo idu sa visokim i kratke note idu sa dugim, i note forte idu sa notama pijana. Predstavićemo vam malu utopiju, jer sve što je valjalo u ovom svijetu je krenulo od utopije, a naša se zove ,,Tri pisma iz Sarajeva“ - kazao je Bregović.

VIDEO:

Koncert je otvoren ,,Jevrejskim pismom“ i nastupom mlade violinistkinje Bojane Jovanović. Zvuci violine, ali i ostalih instrumenata milovali su uši publike nesvakidašnjim melodijama, koje su dokaz da vrsni umjetnik poput Bregovića publici zna da priredi spektakl.

U sklopu tog pisma izveli su kompozicije ,,Mazel Tov“ i ,,Made in Bosnia“. Potom je violinsku palicu preuzeo mladi Tunižanin Zied Zouari koji je otvorio ,,Muslimansko pismo“. Kompozicije ,,SOS“ i ,,Vino tinto“ publika je nagradila ovacijama.

VIDEO:

,,Hrišćansko pismo“ uz pratnju violinistkinje Mirjane Nesković ispratile su kompozicije ,,Pero“, ,,Duj duj“ i ,,Baila Leila“. U dva sata programa u srcu vinograda Bregović je priredio veče koje će Podgorica dugo pamtiti, kako po odličnim reakcijama publike, tako i po repertoaru koji je po svemu bio originalan.

Izvor: Crnogorski mediji