Google - Samo budući korisnici Huaweija neće imati pristup aplikacijama

Google - Samo budući korisnici Huaweija neće imati pristup aplikacijama

Alphabet Inc’s Google, krovna Googleova firma, odlučila je da prekine saradnju sa Huaweijem, javio je Reuters pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (apdejtovanje) telefona koji imaju Android. Takođe, izgubiće pristup Google Play Storeu, Gmailu i drugim brojnim aplikacijama.

"Huawei će moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters.

Google: Postojeći korisnici će i dalje moći koristiti i ažurirati aplikacije

Reuters javlja kako je PR Google-a objavio da će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona sa Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije.

"Razmatramo implikacije ove odluke", dodao je PR.

"Za korisnike naših usluga, Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionisati na Huaweijevim uređajima", rekao je PR bez otkrivanja detalja.

Ovaj prekid saradnje bi mogao značajno naštetiti poslovanju Huaweija koji će izgubiti pristup ažuriranjima.

Buduće verzije Huaweijevih pametnih telefona koje će biti Androidi će takođe izgubiti pristup servisima poput Google Play Storea, Gmaila i YouTubeovih aplikacija.

"Huawei će moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters. Iz Huaweija nisu imali komentar.

Iz Androida su takođe na Twitteru potvrdili da će usluge Google Playa i Google Play Protecta ostati funkcionalne za sve postojeće korisnike.


Izvor: Agencije