Godišnjica pogibije načelnika Radenka Bašića: Prikradanje grobovima poginulih policajaca (Foto)


Godišnjica pogibije načelnika Radenka Bašića: Prikradanje grobovima poginulih policajaca (Foto)

Kako je MUP RS "obilježio" godišnjicu pogibije načelnika Radenka Bašića znamo da bombastična obećanja čišćenja policije od kriminalizovanih pojedinaca i grupa ostaju isprazne mantre.

Brojni portali prekjuče su podsjetili na godišnjicu ubistva načelnika Radenka Bašića i sa te strane novinarska zajednica iskazala je dužno poštovanje profesionalcu koji je borbu sa organizovanim kriminalom platio životom. Hoće li Bašićeva herojska borba biti potkrijepljena adekvatnim ordenom prilikom nadolazećeg Dana policije Republike Srpske (4. april) ostaje da vidimo, no razloga za skepsu svakako ima.

Primjera radi, novinari nisu mogli prenijeti izjavu nekog od najviših rukovodilaca MUP-a ili barem PU Prijedor kad je tako nešto naprosto izostalo. Jednako nisu mogli preuzeti saopštenje sa zvaničnog sajta MUP-a obzirom da ni takvog sadržaja nema. Po ovim pokazateljima javnost može steći utisak da je ministarstvo "zaboravilo" obilježiti godišnjicu stradanja svog istaknutog pripadnika.

Jedini sadržaj o ovom događaju našao sam na facebook stranici MUP-a i preuzeo dvije fotografije koje objavljujem. Uz informaciju da je direktor policije Siniša Kostrešević sa nekoliko saradnika u subotu, 18. marta, položio cvijeće na Bašićev grob. Recimo da taj čin odgovara ovdašnjim vjerskim običajima, ali karakter događaja ostaje nejasan.

Konkretno, govorimo li o formalnom ili privatnom činu nejasno je iz brojnih razloga, a ponajviše usljed izostanka obraćanja javnosti. Sa gornje fotografije vidimo da nema govora o okupljanju koje podrazumjeva porodicu, radne kolege i prijatelje, odnosno izostanak manifestacije kakva priliči liku i djelu načelnika Bašića. Pa i svima znanim okolnostima njegovog stradanja!

Vrlo slična dešavanja imali smo 7. marta povodom Međunarodnog dana sjećanja na stradale policijske službenike, gdje su mediji izvjestili o aktivnostima ministra i direktora policije, ali uz prijedorska "iskrenja" kakva iz pijeteta prema stradalim kolegama i njihovim porodicama neću pominjati. Kolegama Radenku Bašiću i Slađenku Tubinu cvijeće na grobove položio je direktor Kostrešević.

Elem, ovo šta se objektivno događa mnogo više liči "prikradanju" grobovima stradalih policajaca negoli odavanju počasti na kakvo smo kod ove struke navikli. Oduvijek je ministarstvo u ovakvim prilikama posebnu pažnju iskazivalo porodicama poginulih policajaca, a vidimo da na tom planu u Prijedoru postoje "odstupanja".

Kada je obilježavanje godišnjice ubistva načelnika Bašića u pitanju zna se zašto direktor Kostrešević ima moralno pravo doći na grob i odati počast, a primarno zbog poznate efikasnosti hvatanja i procesuiranja počinilaca ubistva. Elem, jedna činjenica je neumoljiva: tadašnji institucionalni vrh Republike Srpske odreda je obećao obračun sa kriminalizovanim pripadnicima policije.

Obzirom da za proteklih aman godinu od glomoglasnih obećanja MUP RS nije "očistio" nijednog svog pripadnika zbog nespojivosti službe i kriminala - to valja pozicionirati kao činjenicu. Prijedorskog inspektora Dejana Jurišića razotkrilo je Tužilaštvo BiH, a posebno oko njegovog znanja za pripemanje ubistva načelnika Bašića još krajem 2021. godine - kako sam to apostrofirao u mnogim tekstovima.

Proizilazi da su svi ostali pripadnici prijedorske policije zakonito, profesionalno i časno vršili dužnosti. Za jednog jedinog rukovodioca, inspektora ili policajca u Prijedoru MUP RS nije našao da se bavi prodajom droge i drugim vidovima organizovanog kriminala, bez obzira što građani masovno imaju dijametralno suprotna saznanja. Narod odlično zna ogrezle i na sve spremne kriminalce sa policijskim značkama, a gađenja na policiju samo rastu.

Danas je izdato saopštenje o preraspoređivanju pojedinih načelnika policijskih uprava u i izvan sjedništa MUP-a, ali kažu kako promjene čine u cilju "još boljih rezultata u radu policije na terenu". Znači promjena Sretoje Vujanovića sa pozicije načelnika PU Prijedor nije preduzeta zbog zastrašujućih posljedica kriminalizacije njegovih podređenih, nego u imaginarnoj nadi "boljih rezultata". Prenosim kako stoji u zvaničnom saopštenju!

Imali smo promjene na komandirskim pozicijama dvije gradske policijske stanice, ali zvanično to nema veze sa ubistvom načelnika Bašića ili spregom policije i narko mafije. Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) je dostavila podatke vezane za jednog smijenjenog komandira i time se bavi Tužilaštvo BiH, no kad je MUP RS u pitanju možemo tek govoriti o promjenama zarad "boljih rezultata".

Nadam se da iz prednjih navoda shvatate zašto govorim o "prikradanju" grobovima poginulih policajaca, odnosno izbjegavanja suočavanja sa svima koji su imali nadanja povodom onako bombastičnih najava obračuna sa kriminalizovanim pripadnicima policije. Iznevjerenih očekivanja obzirom na protek vremena i poznata dešavanja!

Za kraj, kako ne bi bilo kakve zabune, Dalibor Ivanić i Sretoja Vujanović godinama mi zabranjuju prilaženje mjestima manifestacija vezanih za policiju i to sa naredbom policajcima da me silom spriječe u takvom pokušaju. Kako sam više puta pisao u planovima obezbjeđenja skupova stoji takva naredba, a znam kako sam hapšen i procesuiran zbog ranijih pokušaja pristupanja manifestacijama. Pritom, posljednji sam koji bi svoje mrtve drugove koristio za odbranu pogaženih prava ili saznavanje informacija o opisanim problemima.

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter