Glavni američki epidemiolog: Malo je vjerovatno da ćemo iskorijeniti koronavirus

Glavni američki epidemiolog: Malo je vjerovatno da ćemo iskorijeniti koronavirus

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je kako je malo vjerovatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen. "Mislim da ćemo kombinacijom dobrih javnozdravstvenih mjera, razinom globalnog imuniteta stada i dobrog cjepiva uspjeti dovesti koronavirus pod kontrolu ove ili iduće godine. Ali sumnjam da ćemo ga iskorijeniti", rekao je Fauci.

Njegov komentar ne slaže se s onim Donalda Trumpa koji je ponovio tvrdnju da će virus nestati.

Broj registriranih slučajeva zaraze u SAD-u prešao 4 miliona

Fauci kaže da se virus razlikuje od SARS-a, koronavirusa koji se pojavio početkom 2000-ih. Kaže kako je covid-19 nevjerojatno učinkovit u prenošenju s čovjeka na čovjeka i ima širok spektar simptoma. "Nikada nisam vidio infekciju s takvim širokim rasponom simptoma. Neki imaju slabe simptome, neki su u krevetu mjesecima, a neki su hospitalizirani i treba im intenzivna njega", kaže Fauci.

Podsjetimo, broj registriranih slučajeva zaraze novim koronavirusom u Sjedinjenim Državama u četvrtak je prešao četiri miliona i ukazao na ubrzano širenje zaraze od prvog slučaja zabilježenog 21. januara, po podacima agencije Reuters.

SAD-u je bilo potrebno 98 dana da dođe do prvih milion slučajeva zaraze, a samo 16 od tri do četiri miliona, po Reutersovim podacima. Broj novih slučajeva covida-19 prosječno raste za 2600 po satu, što je najviša stopa u svijetu.

Izvor: hina.hr/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks