Gibson pod -paljbom-: Namjerno uništili oko 300 gitara (Video)


Gibson pod -paljbom-: Namjerno uništili oko 300 gitara (Video)

YouTube video o uništavanju oko 300 gitara, koji je prije par dana dospio u javnost, izazvao je burne reakcije širom svijeta uprkos opravdanjima gitarskog diva Gibsona, koji je sam naredio uništavanje svojih gitara. Nije ih “opralo” ni pravdanje da se radi o ne baš popularnom modelu Firebird X.

Video koji je snimio bivši Gibsonov zaposlenik, BJ Wilkes, prikazuje tri stotine gitara koje u komadiće pretvara gusjenica teške građevinske mašinerije. Kako Wilkes objašnjava, gitare nije bilo moguće prodati i gitariski div pod novim vodstvom odlučio je da ih se “riješi” prije kraja fiskalne godine kako bi otpisali i “poravnali” bilans i ovako financijski posrnulog imena. S obzirom da je jedna od ovih gitara koštala oko 2 500 dolara, zaključuje se da se radilo o oko 800 000 bagerom pregaženih dolara.

Iako je Firebird X bio nepopularna gitara, i jedan od najlošijih poslovnih poteza bivšeg Gibsonovog direktora Henryja Juszkiewicza, koji je upravljao Gibsonom od 1986. do proglašenja stečaja, ustvari nije bio najgora gitara na svijetu. Čak se i u ovom videu pokazala kao vrlo otporna gitara. Bio je to model čije su specifikacije više ličile na neki računar nego muzički instrument, a dolazio je s ugrađenim RoboHead štimerom, multiprocesorom za efekte, sopstvenim predpojačalom i Bluetoothom, kako biste se mogli bežično povezati s pedalama.

Model Firebird X je u prodaju išao u ograničenom broju primjeraka, zato će trenutnim vlasnicima ovog modela biti utjeha povećana kolekcionarska vrijednost njihovih gitara, kao i činjenica da će se u nekoj budućnosti neminovno javljati oglasi, prodaje se jedna od posljednjih spašenih gitara Firebird X.

Iako je uništavanje viškova i robe s čak i najmanjom estetskom greškom uobičajena (ružna) praksa brojnih kompanija i trgovina (od hrane do gitara, čime se stvaraju nekontrolisane gomile smeća na svijetu), reakcije na video bile su opravdano oštre. Brojni komentatori pitali su se zašto ovi modeli nisu mogli biti donirani školama i mladima slabijeg imovinskog statusa. Gibson je na to odgovorio u službenom saopštenju u kojem stoji da se radi o “izdvojenoj seriji Firebird X napravljenih između 2009. i 2011., koja je dolazila sa greškom i komponentama koje nisu bile za sigurnu upotrebu te su uništene prema propisima i nije ih bilo moguće donirati“.

Gibson je u proljeće 2018. službeno, zajedno s planom reorganizacije poslovnog modela, potvrdio tada već nagomilane informacije o stečaju firme, a šest mjeseci kasnije novo vodstvo firme, najavilo je “uskrsnuće” Gibsona. Plan za izlazak iz duga uz upravljačku politiku na snagu je stupio 1. novembra 2018., a globalni investicioni partneri, firme Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) i Melody Capital, postale su većinski vlasnik Gibsona. Najnovija vijest o uništavanju gitara samo se nadovezala na sagu o propadanju Gibsona koji se prošle godine našao u dugu “teškom” gotovo pola milijarde dolara prije stečaja i prodaje novom vlasniku.

Kako bi popravili štetu, Gibson je u spomenutom medijskom saopštenju potvrdio novo uspostavljanje fondacije Gibson Foundation koja je od 2002. u dobrotvorne svrhe poklonila hiljade gitara u vrijednosti preko 30 miliona dolara te da će dobrotvorne akcije nastaviti poklanjanjem jedne gitare dnevno narednih 1 000 dana.

Na informaciju o prošlogodišnjem bankrotu Gibsona, muzički svijet ostao je u nevjerici i podstakao na brojna pitanja o budućnosti gitare i rock muzike. U međuvremenu, dobre vijesti došle su iz Fendera koji je objavio rezultate istraživanja tržišta i potvrdio da je bankrot Gibsona samo jedna strana priče te da gitare ustvari postaju sve popularnije.

Najnovija istraživanje potvrdila su da se tržište stalno mijenja te da je prodaja gitara značajno skočila kod pripadnica ženskog dijela populacije, odnosno da se broj zainteresiranih žena izjednačio s postotkom muškaraca koji svira ovaj instrument (za poređenje, 1986. godine žene su činile samo pet procenata ukupnog broja kupaca).

VIDEO:

VIDEO:

Izvor: srpskacafe.com