Gejts: Neće biti povratka normalnog života do 2022. godine

Gejts: Neće biti povratka normalnog života do 2022. godine

Suosnivač Microsofta Bil Gejts vjeruje da je povratak u normalno za SAD dalje nego što ljudi očekuju, uprkos tome što je vakcina Covid-19 odobrena i što je počela njena distribucija.

Gejts, koji je putem svojih fondacija donirao milione za vakcinisanje, kazao je da bi do ljeta 2021. Sjedinjene Američke Države trebale biti "puno bliže normalnom nego što smo sada", ali da će potpuni povratak u normalu vjerovatno biti moguć tek nakon 2022, prenosi Index.

Milijarder je u nedjelju rekao CNN da će postojati rizik od vraćanja virusa “ako ne pomognemo drugim zemljama da se riješe ove bolesti i ako stope vakcinisanja u SAD ne budu visoke”.

Gejts smatra da bi velika javna okupljanja trebala i dalje biti zabranjena, a rekao je i da bi "nažalost većina kafića i restorana u zemlji trebala bi biti zatvorena kako bi se suzbile stope zaraze".

Kazao je kako bi kafići i restorani u SAD trebali biti zatvoreni idućih četiri do šest mjeseci. Stvarni povratak u normalu, smatra, moguć je tek nakon 12 do 18 mjeseci ako se učini sve što je potrebno za suzbijanje zaraze.

Gejts je takođe izrazio zabrinutost zbog nespremnosti predsjednika Donalda Trampa (Trump) da prizna rezultate predsjedničkih izbora, za šta tvrdi da komplicira distribuciju vakcina.

"Tranzicija vlasti to komplikuje, ali nova administracija je voljna osloniti se na stvarne stručnjake, a ne napadati te stručnjake", rekao je tehnološki mogul.

Izvor: n.n.