Gejts ne želi da otkrije formulu za pravljenje vakcina


Gejts ne želi da otkrije formulu za pravljenje vakcina

Američki milijarder Bil Gejts našao se na udaru javnosti nakon što je izjavio da ne bi trebalo otkrivati formule za pravljenje vakcina kako bi se one proizvodile i u siromašnim državama i zemljama u razvoju!

Tokom intervjua za Skaj njuz, na pitanje da li bi trebalo ukinuti intelektualna prava kompanija na recepte za pravljenje vakcina protiv koronavirusa, on je bez mnogo razmišljanja rekao: "Ne."

Bezbedna proizvodnja

Ubrzo je obrazložio svoje mišljenje, koje je pokrenulo bujicu kritika na račun jednog od osnivača "Majkrosofta". - Razlog je, zbog složenosti proizvodnje. U svetu postoji tako mnogo fabrika u kojima se proizvode vakcine, a moramo biti vrlo ozbiljni po pitanju njihove bezbednosti.

Ono što u ovom slučaju koči stvari nije intelektualno vlasništvo. Nije kao tamo neka neaktivna fabrika vakcina s regulatornim odobrenjem koja pravi magično bezbedne vakcine. Morate obaviti detaljna istraživanja. I svaki proizvodni proces mora se gledati vrlo pažljivo - rekao je Gejts.

On je podsetio da su kompanije poput "Fajzera", "Astra Zeneke", "Moderne", "Džonsona i Džonsona" već podelile formule za pravljenje cepiva, kao što je to slučaj sa Indijom, koja je učestvovala u procesu proizvodnje.

Gejts je potom dodao da nije iznenađen zbog toga što su najbogatije zemlje poput SAD, Velike Britanije i evropskih zemalja prve vakcinisale svoje stanovništvo.

Šef globalnog zdravlja

- To ima smisla jer je ove zemlje pandemija najteže pogodila. Verujem da će se za tri ili četiri meseca vakcinacija proširiti i na druge države koje su teško pogođene epidemijom.

Gejtsov nastup oštro je kritikovao Nik Dirden, izvršni direktor grupe Globalna pravda odmah, koja je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju da narednog meseca organizuje sastanak na kojem bi se raspravljalo o ukidanju intelektualnog prava kompanija na formule za proizvodnju cepiva.

On je Gejtsovu izjavu opisao kao "odvratnu":

- Ko je ovog milijardera postavio za šefa globalnog zdravlja. Oh, da, on je sam to učinio - rekao je Dirden.  

Izvor: kurir.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter