Vlast koja nam je -pojela- budućnost: Gdje su pare? IRB RS od Energolinije traži nadoknadu od 24,1 miliona KM

Vlast koja nam je -pojela- budućnost: Gdje su pare? IRB RS od Energolinije traži nadoknadu od 24,1 miliona KM

Investiciono razvojna banka Republike Srpske potražuje od Energolinije 24.170.510 KM zbog neisplaćivanja kredita i štete koje je IRB pretrpio.

Navedeno je ovo u Prijedlogu za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva sa prijedlogom za ostvarivanje privremenih mjera obezbjeđenja, koje je Investiciono-razvojna banka poslala, a koje je pročitano tokom suđenja bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću.

Prema riječima svjedoka Antonije Dulić, predstavnika IRB-a, koja je pročitala ovaj dokument,  na glavnom ročištu, IRB  je pretrpio značajnu imovinsku štetu usljed neisplaćivanja kradita.

Kaže, davalac kredita IRB-a RS bio Fond za razvoj i zapošljavanje, a korisnik zvornička “Energolinija”, dok su jemci bili firme “Alumina” i “Alusil”.

U pomenutom dokumentu navodi se da se od tog iznos, 19.4 miliona predstavlja glavnicu, 3,4 miliona kamate, 370.000 zatezne kamate, te 940.000 zbog nezakonitog trošenja sredstava.

Dulićeva napominje da je Energolinia do oktobra 2013. Isplatila 518.474 KM, a “Alumina” koje je bila jemac od oktobra 2013. do decembra 2017. godine 6.194.870 KM.

Međutim, kako je pojasnila, “Alumina” je kasnije tužila IRB i tražila da se poništi ugovor o jemstvu.

“Tužbu su usvojili Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud  u Banjaluci i IRB RS je vratila “Alumini” pomenuti iznos od 6.194.870 KM”, rekla je Dulićeva.

Prema riječima Dulićeve nakon što je preduzeže “Energolinija” otiišlo u stečaj, stečajni upravnik je osporio potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje. Naglasila je da je podnesena tužbe za utvrđivanje osnovanosti potraživanja od “Energolijnije”, kao i  da su u toku u sudski postupci s preduzećima “Mehanika” i “Alusil”.

“Nad preduzećem Energolinija otvoren je stečaj 2016.godine.Investiciono razvojna banka je prijavila potraživanja, međutim stečajni upravnik je u potpunosti osporio ova potraživanja”, dodaje Dulićeva, koja je tražila i da Okružni sud u Banjaluci u slučaju da proglasi Džombića krivim donese i presudu u odnosu na Energoliniju.

“Predlažemo da Sud zbog postupanja Energolinije donese odluku da se donesu privremene mjere obezbjeđenja “Energoliniji” u stečaju. Da im se zabrani sakrivanje, otuđivanje i raspolaganje sa imovinom, naročito ono koja se nalazi pod hipotekom, te da da se Energolinijji zabrani i da raspolaže računima do iznosa 24.170.510 KM”, navela je Dulićeva.

Na današnjem ročištu ponovo se nije pojavio vještak Cvijo Šmanja iz Republičkog zavoda za sudsko vještačenje u Novom Sadu, a  Sudsko vijeće je utvrdilo da je uredno  primio poziv.

Predsjedavajući Vijeća, sudija Dragan Uletilović je rekao da je nedopustivo da neko ko je uredno obaviješten ne dođe na zakazano ročište, te je naložio da se vještak ponovo pozove, kao I da Tužilaštvo takođe stupi u kontakt sa Šmanjom.

Naloženo je i da Šmanja mora da obrazloži razloge nedolaska na suđenje.

Nastavak suđenja Aleksandru Džombiću zakazan je za 12.jul.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter