Gdje su pare Obrene, Borise..? Doboj u dugovima do guše: Krediti milionski, plate kasne, a vlast krije istinu?


Gdje su pare Obrene, Borise..? Doboj u dugovima do guše: Krediti milionski, plate kasne, a vlast krije istinu?

Doboj je jedna od pet najzaduženijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, a gradski budžet, napumpan kreditima, dostigao je lani rekordnih 73 miliona KM.

Ipak, radnicima koji primaju plate iz gradske kase zarade kasne. Grad duguje čak i naknade odbornicima.

Koliki su ukupni krediti Grada Doboja i gdje su nestale sve te pare? Na ovo pitanje portala Srpskainfo zvaničnog odgovora nema: ni iz Gradske uprave Doboja, ni iz Ministarstva finansija RS.

– Navedena pitanja su u nadležnosti Grada Doboj, koji jedini može dati adekvatan odgovor – poručili su iz Ministarstva finansija RS.

Ministarstvo krije podatke

Ministarstvo ima ove podatke, jer daje saglasnost i na budžet i na kredite, ali ih očigledno krije. Iz dobojske Gradske uprave i kabineta gradonačelnika Borisa Jerinića nisu odgovorili na naš upit, što je već ustaljen obrazac ponašanja prema novinarima.

Foto: SRNA/Boris Jerinić

Prema podacima do kojih je portal Srpskainfo došao iz drugih izvora, u posljednjih sedam godina budžet Doboja je udvostručen.

Godine 2016. gradska kasa je, prema podacima objavljenim na zvaničnom sajtu Grada, raspolagala sa 34,5 miliona KM, dok je na kraju prošle godine, nakon tri rebalansa, budžet iznosio oko 73 miliona KM.

Ako je suditi po ovim brojkama, Dobojlije bi trebalo da žive u blagostanju, ali ipak nije tako.

Neće novac koji ne mogu da troše kako oni hoće

Grad je prezadužen, ukupan iznos kredita dostigao je 16,5 odsto izvornih prihoda budžeta i opasno se približio granici dozvoljenog zaduživanja.

– Vlast srlja u propast i parališe grad. Kad bi se sada, recimo, pojavio neki ozbiljan investitor, koji hoće da ulaže u Doboj, to se ne bi moglo ostvariti, jer je grad prezadužen i ne bi mogao da participira kreditnim garancijama, koje se u takvim slučajevima traže – kaže Olivera Nedić, jedina odbornica opozicionog PDP.

Foto: PDP/Olivera Nedić

Ona podsjeća da je većina dosadašnjih kredita uzeta da bi se popeglali stari dugovi, tako da se Doboj nedavno morao dodatno zadužiti za, gradu neophodnu, rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije.

– Mogli smo proći mnogo jeftinije da smo učestvovali u IPA projektima EU. Ali, Grad je u više navrata odbio te milionske projekte, jer po njima nije moguće da vlast raspolaže novcem koji bi EU uložila u Doboj – kaže Nedićeva.

Dodaje da, osim što izbjegava ulaganja EU, vlast nemilice rasprodaje gradsku imovinu, često i u sumnjivim transakcijama, samo da bi se domogli novca.

Uprkos svemu tome mnogim Dobojlijama, koji plate primaju iz gradskog budžeta, zarade kasne mjesecima. To je potvrdio i Vedran Gligorić, odbornik, na lokalu opozicione, Socijalističke partije.

– Grad duguje čak i naknade odbornicima, i to već 14 mjeseci. Posljednju naknadu sam primio za januar 2022. Računam da mi Grad duguje oko 8.000 KM – kaže Gligorić.

Izborni budžeti

Opozicionari tvrde da se Grad uvijek zadužuje u izbornim godinama, ali da nakon izbora budžet naglo „splasne“. Gligorić, koji je već šest godina odbornik u Doboju, kaže da je to već uobičajen način „poslovanja“ i vladanja u Gradu Doboju.

Tako je lani, samo na jednoj sjednici u aprilu, budžet rebalansom uvećan za 15 miliona KM, odnosno skoro za trećinu.

Tada je Skupština Grada, sa samo dva glasa protiv, odlučila da „neizmirene obaveze iz prethodnog perioda u iznosu od 13,1 miliona KM“ plati sa dva nova kredita od skoro 11 miliona, uz dodatnih 2,5 miliona KM izvornih prihoda.

Uz još malo „bildanja“ budžet je na kraju godine sa planiranih 46 miliona KM narastao na 73 miliona KM.

– U svakoj izbornoj godini oni se zaduže, pa onda taj novac, koji će, naravno, vraćati građani, nemilice dijele da bi kupili lojalnost i glasove – kaže Gligorić.

Foto: SRNA/Vedran Gligorić

Kad izbori prođu, navode odbornici opozicije, nastaje „suša“, kasne plate, socijalne pomoći, uplate doprinosa. A i budžet „izduva“, pa je tako za ovu neizbornu godinu on planiran u iznosu od 50,5 miliona KM, što je za skoro 20 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta po rebalansu.

– Ne sumnjam da će oni u idućoj izbornoj godini opet zadužiti grad, da bi direktno ili indirektno kupovali glasove, i da će narod zaboraviti kašnjenje plata i socijalnih davanja i  opet glasati za njih – kaže Gligorić.

Dodaje da je vladajućoj garnituri u Doboju bitno jedino da „drže glavu iznad vode“: da ukupna zaduženja ne pređu dozvoljeni procenat.

– Bitno im je i da ostanu na vlasti, po svaku cijenu. Ako izgube vlast, izgubiće sve, mnogi od njih čak i slobodu, jer su umiješani u kriminal i korupciju – zaključuje Gligorić.

PRODALI SJEDIŠTE SKUPŠTINE I AMINOVALI NJENO RUŠENJE

Gradska vlast u Doboju već godinama rasprodaje gradsku imovinu. Tako su prodali čak i bivši Dom vojske, u kojem se nalazila i sala Skupštine grada.  Nezvanično, kompletan kompleks sa okolnim zemljištem u centru grada prodat je za 2,6 miliona KM preduzeću “Investgradnja”. Vlasnik te firme je Petar Ninković, brat bivšeg ministra odbrane RS i „ratnog komandanta“ Doboja Milana Ninkovića.

Dom vojske je srušen prošle godine, iako je ovo zdanje prije toga dva puta renovirano. Na toj lokaciji će biti sagrađene tri zgrade. Izmjenu regulacionog plana, kojim je rušenje aminovano, odobrila je Skupština Grada.

Piše: Milkica Milojević
Foto naslovna: Siniša Pašalić/Ringier
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter