Gdje državljani BiH mogu putovati, a gdje ne


Gdje državljani BiH mogu putovati, a gdje ne

Pojedine države u regionu lagano relaksiraju mjere za ulazak bh. državljana, u vrijeme pandemije korona virusa, poput Crne Gore i Srbije.

Negativan PCR test i dalje je neophodan, ukoliko želite npr. u Hrvatsku, ali i to samo ako ispunjavate određene uslove. Slično je i sa ostatkom EU. I dok se sve glasnije govori o tzv. ”kovid” pasošima, građani u BiH prilično su skeptični, piše N1.

Od početka sedmice, oni koji žele putovati u Crnu Goru mogu to učiniti bez prethodnog testiranja na korona virus. Naime, vlasti susjedne države od ponedjeljka građanima BiH više ne traže negativan nalaz testiranja na korona virus.

Podsjetimo, da bi ušli u Crnu Goru državljanima BiH bio je potreban prvo serološki ili ELISA test, da bi se krajem decembra ta mjera pooštrila, te je ulazak bio uslovljen negativnim PCR testom.

I Srbija je relaksirala mjere za ulazak. Tako građani BiH od juče, odlukom Vlade Srbije mogu da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa.

Mjere za ulazak djelimično relaksira i Slovenija. Tako od subote, 9. januara, ponovo priznaje PCR testove iz trećih zemalja, među kojima su BiH i Srbija. Prema novoj odluci Vlade Slovenije, u tu zemlju se može ući uz negativan PCR test koji se može dobiti i u trećim zemljama ili u institucijama koje priznaje Slovenija ili uz negativan brzi antigenski test, koji se mora uraditi u nekoj od članica EU ili na području Šengena. Slovenija je ukinula brze testove na pet graničnih prelaza koje je radila od 25. decembra.

Hrvatska je donijela odluku kojom se zabranjuje prelazak preko svih graničnih prelaza. Izuzetak su putnici koji dolaze iz tzv. ”zelenih” zona EU, te njima nije potreban PCR test niti neki drugi uslov za ulazak u Hrvatsku. Inače, trenutno gotovo da i nema zelenih regiona u Evropi. Svi ostali trebaju negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati pri dolasku u Hrvatsku i u izolaciji čekati rezultat testa.

Test je potreban i državljanima BiH, čak i sa dvojnim državljanstvom, a ulazak je odobren radnicima, iz porodičnih ili ekonomskih razloga, te trazit uz zadržavanje kraće od 12 sati. Ove mjere na snazi su do 31. januara.

Državljani BiH uglavnom ne mogu putovati u EU. Izuzetak su oni koji imaju boravišne ili radne dozvole. I njima je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. U nekim zemljama i karantin u trajanju od 10 dana.

Državljani trećih zemalja, u koje spada i BiH, koji nemaju potrebne dozvole, samo u specifičnim okolnostima mogu ući u EU – najčešće se radi o zdravstvenim radnicima, pomorcima, putnicima u tranzitu, diplomatama, te osobama koje ulaze iz humanitarnih i sličnih razloga.

Sve češće se pominje da bi za putovanja, građanima mogao trebati tzv. kovid pasoš odnosno neka vrsta dokaza da su vakcinisani protiv korona virusa.

Grčka je najavila da bi uslov za ulazak u zemlju mogao biti kovid pasoš, ali i druge zemlje razmišljaju o sličnim mjerama. Tako se npr. u Francuskoj razmišlja da se na sličan način omogući ulazak u pozorišta, kino dvorane, sportske i druge događaje.

Izvor: N1, Mondo