FT: Srbija spremna da nastavi suludi, antinarodni projekat sa Rio Tintom za otvaranje rudnika litijuma


FT: Srbija spremna da nastavi suludi, antinarodni projekat sa Rio Tintom za otvaranje rudnika litijuma

Srbija se sprema dati zeleno svjetlo za otvaranje najvećeg rudnika litijuma u Evropi preduzeću Rio Tinto, dvije godine nakon što je vlast u Beogradu objavila da odustaje od projekta, objavio je britanski magazine Financial Times.

Prema navodima ovog lista, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su anglo-australijjska kompanija Rio Tinto i  Evropska unija dali nove garancije koje bi trebalo da odgovore na zabrinutost Srbije oko toga hoće li biti ispunjeni potrebni ekološki standardi na lokaciji Jadar.

U intervjuu koje je baš za FT dao Vučić, rekao je da je uvjeren da će osigurati potrebne obaveze lidera Evropske unije za povezana ulaganja u Srbiji, poput proizvodnje baterija i proizvodnje električnih automobila.

Kako je rekao, očekuje da će poslovni i politički čelnici doći u Beograd sljedećeg mjeseca na službenu objavu projekta, te da se ispunjavaju njegovi zahtjevi za “cijelim lancem vrijednosti plus savršena zaštita okoline”.

“Ako ispunimo sve, rudnik bi mogao biti otvoren 2028.”, rekao je Vučić, dodajući da se predviđa proizvodnja 58.000 tona litijuma godišnje, što je, kako kaže, “dovoljno za 17 posto proizvodnje električnih vozila u Evropi – otprilike 1,1 milion automobila“.

Financijal times podsjeća da je Vlada Srbije ukinula licence preduzeću Rio Tintu u januaru 2022. nakon protesta, koje su predvodile ekološke grupe zbog zabrinutosti zbog zagađenja vode, raseljavanja stanovništva i štete na području nakon zatvaranja rudnika, blokiranih autocesta i mostova širom Srbije.

List navodi  i da je Rio Tinto došao u Srbiju 2014.godine, u trenutku kada je Vučić, bio premijer, a da je kasnije bio suočen s izborima i domaćim političkim pritiskom, ali da nakon izbora u Srbiji  na kojim je pobijedila Vučićeva vladajuća stranka SNS, vlada vjeruje da je “čista obala” za nastavak projekta.

U tekstu se navodi i da oživljavanje ugovora s Rio Tintom i uključivanje Evropske unije zapadni zvaničnici vide kao važan signal geopolitičkog svrstavanja Srbije u vrijeme kada joj se ekonomski i politički dodvoravaju Kina, Rusija i zemlje Zaljeva.

“Zvaničnici Evropske unije mislili su da ćemo rudnik dati Kinezima. Nismo to namjeravali učiniti jer smo obećali da ćemo imati posla s Evropskom unijom”, rekao je Vučić novinarima FT-a.

Vučić, koji je insistirao na tome da ostaje predan pridruživanju Srbije Evropskoj uniji tvrdi i da su  neke evropske države pokušale potkopati dogovor o Jadru, ali i da su učestvovale u organizaciji protesta.

“Pitao sam se zašto to rade? Izgubiće sve i Kinezi će zauzeti njihovo mjesto”, izjavio je Vučić.

Prema analizama Fastmrkatsa, kompanije za istraživanje roba i dobara, Evropa trenutno praktično nema domaću proizvodnju litijuma, a na lokaciji Jadra bi se proivela količina koja je dovoljna da zadovolji 13 posto predviđene potražnje na kontinentu  2030.godine.

“Jadar je sadržavao visokokvalitetni litijum, a nalazišta rudnika bila su velika u poređenju s drugim rudnicima na globalnom nivou”, rekao je Martin Baker, viši analitičar u Fastmarketsu.

FT citira i riječi ministra finansija Srbije koji je rekao da će taj projekat dati veliki podsticaj državnom budžetu od 10-12 milijardi eura godišnje, kao i da se planira zabrana izvoza litijuma jer je ova država htjela “izgraditi kompletan lanac vrijednosti”.

“Beograd je uvijek bio naklonjen rudniku sve dok je zadovoljavao stroge ekološke standarde”, rekao je Mali.

Otkazivanje saradnje sa Rio Tintom djelimično je bila “politička odluka” kako bi se izbjegli nemiri uoči izbora, navodi se u tekstu, ali citiraju i riječi Save Manojlovića, jednog od vođa pokreta “Kreni promeni”, koji je najavio da neće odustati od borbe ako dođe do oživljavanja sporazuma sa Rio Tintom.

Izvor: Financial Times/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter