Fond prijeti zdravstvenim ustanovama

Fond prijeti zdravstvenim ustanovama

Prijetnje Fonda zdravstvenog osiguranja RS da će prekinuti finansiranje zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj su nedopustive i mogu dovesti do ugrožavanja života i zdravlja osiguranika, rekao je danas predsjednik Odbora za zdravstvo SDS dr Slobodan Stanić.

On je kazao da je skandalozni dopis koji je iz Fonda upućen zdravstvenim ustanovama u kome se prijeti ukidanjem finansiranja ukoliko se ne pređe na novi sistem prenosa podataka, dokaz da se ova institucija preko zdravstvenih ustanova pokušava obračunati sa firmom koju su oni angažovali na izradi  prvobitnog sofvera Integralnog zdravstvenog informacionog sistema RS.

„Pri tome zdravstvene ustanove nisu ugovarale ni prvu, ni drugu varijantu softvera, a Fond od njih traži da one razriješe pitanje prenosa podataka sa starog na novi sistem. Pogotovo su nedopustive prijetnje koje su navedene u dopisu među kojima su prijetnje krivičnim prijavama, zaustavljanjem finansiranja i raskidom ugovora“, kazao je Stanić.

Podsjetio je da je Fond obećao da će prvobitni softver, koji bi omogućio elektronske recepte, kartone i uputnice profunkcionisati do kraja 2012. Dodaje da je ta priča stavljena po strani pa je unazad dvije godine krenula izrada novog informacionog sistem koji je neznatno izmjenjen u odnosu na prethodni. 

„Ili smo ranije platili nešto što nismo dobili, ili sada kupujemo nešto što već imamo“, poručio je Stanić.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks