Firma gradonačelnika Zvornika popravlja elektrofiltere na -TE Ugljevik-

Firma gradonačelnika Zvornika popravlja elektrofiltere na -TE Ugljevik-

Preduzeće „Enikon-Mont“ iz Zvornika biće angažovano na uklanjanju nedostataka na elektrofilterskom postrojenju na termoelektrani u Ugljeviku. Ova firma, u vlasništvu gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića, radove će naplatiti 200.000 maraka.

Uprava rudnika i termoelektrane (RiTE) u Ugljeviku je ugovor zaključila prošle sedmice na period od godinu dana.

„Analizom pristigle ponude, uvidom u priloženu dokumentaciju suštinskom provjerom sadržaja i validnosti dokumentacije Komisija za javne nabavke je konstatovala da ponuda „Enikon-Monta“ zadovoljila sve uslove postavljenim tenderskim dokumentom te je prihvatljiva za Ugovorni organ“, stoji u Odluci o izboru.

Inače, od dobrog rada elektrofilterskog postojenja zavisi i rad novoizgrađenog sistema za odsumporavanje (ODG) koji je plaćen 160 miliona maraka.

Međutim, interesantno je to što je uprava „RiTE“-a uporno tvrdi kako taj sistem (ODG) besprijekorno funkcioniše, te kako imaju najčistiju termoelektranu u BiH, pa je nejasno o kakvim nedostacima na filterima je riječ.

„Preliminarni rezultati testiranja pri maksimalno mogućem opterećenju su pokazali da su sve vrijednost ispod ugovorom zahtjevanih“, pohvalili su se u avgustu prošle godine.

Podsjećamo, elektrofiltersko postrojenje je remontovano 2017. godine za što je izdvojeno 20 miliona maraka.

Međutim, kako se kasnije ispostavilo ono je ispuštalo veću koncentraciju čestica od dozvoljenih zbog čega je doveden u pitanje i uspjeh sistema za odsumporavanje, a koje se nadovezuje na to postrojenje.

Iz uprave su svu krivicu pokušali da prebace na preduzeće ZVVZ Enven Engineering“ iz Češke koje je radilo remont, ali su Česi to ubrzo demantovali optužujući „RiTE Ugljevik“ za nestručnost prilikom rukovanja i servisiranja.

Prema saznanjima portala CAPITAL Češka firma je bila zainteresovana da riješi ovaj problem ali je izostala reakcija sa druge strane, koja se odlučila da angažuje firmu iz Zvornika

Kontroverze su nastavljene krajem prošle godine, kada je u jeku izborne kampanje ODG postrojenje svečano pušteno u rad da bi ubrzo zatim bilo ugašeno jer se ispostavilo kako nema upotrebnu dozvolu.

Piše: Dejan Tovilović

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter