Firma -Batagon- definitivno se povlači iz Republike Srpske

Firma -Batagon- definitivno se povlači iz Republike Srpske

Firma „BAT Hotel“, u vlasništvu „Batagon Internationala“ iz Švajcarske, prodala je svoje potraživanje od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, saznaje CAPITAL.

Radi se o potraživanju koje je prošle godine „BAT Hotel“ kupio od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u iznosu od 68.136 KM. To potraživanje sada je ustupio Aleksandru Grabežu iz Šekovića i o tome obavijestio Sud.

Firmu „BAT Hotel“ osnovao je „Batagon International“ kada je kupio hotel „Bistricu“ na Jahorini. Kupovina hotela bila je uslov da bi mogao da kupi većinu potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske prema FG „Birač“ i preuzme tu fabriku, a sa njom i upravljanje profitabilnom kćerkom firmom  “Alumina”.

U martu 2019. godine “Batagon” je kupio potraživanja Ministarstva finansija, Poreske uprave Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, te “Elektro-Bijeljine” prema FG „Birač“ u iznosu od 43 miliona KM.

Međutim, kada je trebao da uplati taj iznos,  „Batagon“ je odustao, navodeći kao razlog veliki spor koji je FG “Birač” izgubila. Radi se o sporu sa “Pavgordom” u iznosu od 122 miliona KM.

Nakon toga Vlada Republike Srpske raskinula je ugovor sa „Batagonom“, a ta kompanija je odustala od plana da rekonstruiše hotel „Bistrica“, te je u jeku pandemije virusa korana, u aprilu prošle godine, otpustila sve radnike hotela. Odustala je i od preuzimanja nekadašnje "Pavlović banke".

Prodajom i kupljenih potraživanja Zavoda za zapošljavanje od Fabrike glinice „Birač“, „Batagon“ očito odustaje od bilo kakvih investicija u Republiku Srpsku.

Inače, za kupovinu potraživanja Srpske od Fabrike glinice do sada je bilo zainteresovano nekoliko kompanija, ali Vlada još uvijek nije prihvatila nijednu ponudu.

Pored “Batagona”, za otkup potraživanja su ranije zainteresovane bile i kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksit“ iz Milića, a u igri su se našli i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

Među posljednjim ponudama predana je ponuda američke kompanije „AluChem“, u februaru prošle godine. Tada je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom. Međutim, o ponudi „AluChem“ Vlada Republike Srpske nikada se nije oglasila.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks