Filmski obrat slučaja iz 1998. Osuđen na 40 godina zbog ubojstava, dio odrobijao pa pušten

Filmski obrat slučaja iz 1998. Osuđen na 40 godina zbog ubojstava, dio odrobijao pa pušten

Ajdarić je nevin godinu i pol proveo u sisačkom zatvoru, četiri i pol u Lepoglavi i 20 mjeseci u Foči.

Županijski sud u Sisku Neđu Ajdarića osudio je na 40 godina zatvora. Presudu su potvrdili svi daljnji hrvatski sudovi.

Iako je Ajdarić od početka tvrdio isto: "Ja čovjeka nikad u životu nisam vidio. Nemam pojma ni tko je ni šta je. Ja nikada u životu nisam bio u Kutini gdje se to dogodilo".

A teretilo ga se za jedan od najbrutalnijih zločina u Hrvatskoj. Da je 1998. s još jednom osobom iz koristoljublja na spavanju ubio tri osobe.

Europski sud za ljudska prava još 2011. utvrdio je da je osuđen bez dokaza, pa je naredio obnovu postupka. Na suđenju u Velikoj Gorici gdje mu se sudilo drugi put nikad se nije pojavio.

U sudnici u Velikoj Gorici trajalo je Ajdariću suđenje cijelo vrijeme u odsutnosti, što znači da sutkinja nikad nije imala priliku susresti ga oči u oči.

Sada ni neće. Jer tužiteljstvo, nakon 16 godina, odustaje od slučaja, jer nema dokaza.

"Donesena je odbijajuća presuda u odnosu na ovog optuženika. On je sada slobodan čovjek", govori Kornelija Kallay Blažeković, glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Ajdarićev odvjetnik od svega je još u nevjerici. Od Hrvatske će tražiti milijunsku odštetu. Ajdarić je nevin godinu i pol proveo u sisačkom zatvoru, četiri i pol u Lepoglavi i 20 mjeseci u Foči.

"Samo njegovo zadržavanje što je bio lišen slobode punih sedam godina iznosi preko 200 tisuća eura. To je samo to, a gdje je njegova izgubljena dobit, gdje je medicinska dokumentacija koja pokazuje da je teško obolio i to jer je bio zatvoren. Tako da će naš zahtjev sigurno premašiti 500 tisuća eura", kaže Željko Olujić, odvjetnik Neđe Ajdarića.

Presuda koja je u Hrvatskoj izazvala ogroman interes medija - presuda koju Ajdarović nikad neće zaboraviti.

"Taj sud u Sisku je negdje od istražnog zatvora možda nekih 200 metara, 300 tako da smo išli pješice, idući tamo mi je bilo malo teško, no kad sam došao tamo pitaju me što je Neđo? Ja kažem smrtna kazna. Kažu kako smrtna? Ja kažem pa 40, s obzirom na to da sad imam 53, to je taman, nema izlaska", tumači Ajdarović.

No potpuno nevjerojatan sudski rasplet doveo ga je do slobode, ali 25 godina nakon zločina.

Piše: Ivana Ivanda Rožić
Foto naslovna: 6yka.com
Izvor: danas.hr/rtl-danas

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter