Ifet Feraget - Tužilaštvo je blokiralo istrage u slučajevima Memić i Dragičević (Video)

Ifet Feraget - Tužilaštvo je blokiralo istrage u slučajevima Memić i Dragičević (Video)

Pravosuđe BiH doživljava svoju najdublju krizu od rata do danas. Loši zakoni i uplitanje politike doveli su do toga da se pravosudni sistem sve više urušava i stavlja u funkciju pojedinaca, a ne svih građana, ukazali su eminentni advokati u emisiji "Izazovi".

Zakonodavna i izvršna vlast u BiH je u dubokoj krizi, što se reflektuje i na pravosuđe. Pod pritiskom, tužilaštvo često ne vrši advekatnu istragu ili potpuno odustaje od nje. To najbolje ilustruju slučajevi Memić i Dragičević, ukazuje advokat Ifet Feraget.

"Ovdje postoje sve mogućnosti, ali tužilaštvo je blokiralo te istrage. Vodi se u Sarajevu lažna istraga koja će se okončati i ja sam u to siguran da se u slučaju Memić nije ni desila saobraćajna nesreća. U Banjaluci se vodi istraga ali još uvijek nemamo nikakvu tužilačku odluku, a nije ni jasno u kojoj fazi se nalazi ta istraga.

Za očekivati je da slučaj Dragičević preuzme Tužilaštvo BiH jer nije ni u skladu sa zakonom ni u skladu sa Evropskom konvencijom da istragu vodi onaj ko je hijerarhijski ili praktično povezan sa samim slučajem", kaže Feraget.

Advokat Miodrag Stojanović tvrdi da je jedna od osnovnih anomalija Visoki sudski i tužilački savjet, jer umjesto da bude nezavisno, u službi istine i pravde, pravosuđe je pokleklo pred silom političkih moćnika.

"VSTS je stvoren da bude nezavisan od izvršne i zakonodavne vlasti i ne mogu ga oni ni imenovati ni razrješavati. Ali sada kada se odrodio, mutirao, sad kome da odgovara za svoje postupke.

Sistem koji je to stvorio nije riješio to pitanje i sada imamo problem. Mi kažemo strancima, evo vam ga, mi smo ka ukaljali, uprljali, a oni sad ne znaju šta će", ukazuje Stojanović.

Advokat Marko Dragić tvrdi da je VS TS greška sistema gdje se politička oligarhija postavlja - ja sam država.

"Ako nema međusobne kontrole, nužno se nametnula ta društvena grupa koja potencira - mi smo država i svaki pojedinačno odozgo kontroliše. To je dovelo do toga da se postavlja pitanje do kojih granice će to ići, koliko nisko će pasti", rekao je Dragić.

O drastičnom urušavanju sistema ukazuje i advokat Mirko Simić iz Brčko distrikta, gdje je sudstvo u blokadi već šest mjeseci, jer advokati, kako kaže, ne žele da budu pod pritiskom grupe političara koji hoće da sve kontrolišu.

"Želi se kontrolisati pravosuđe u donošenju samih odluka, u ishodu istrage, u obračunima među političarima što je nedopustivo", kaže Simić.

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks