Fejsbukov udar na naloge sa Kosova, Rusije i Sjeverne Makedonije


Fejsbukov udar na naloge sa Kosova, Rusije i Sjeverne Makedonije

Kompanija „Fejsbuk“ saopštila je danas da je uklonila više lažnih naloga sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije, Irana i Rusije, za koje je navela da je zabeleženo „koordinisano neautentično ponašanje“.

Rojters prenosi da je ova kompanija objavila da je „ukupno“ 2.632 stranica, grupa i naloga uklonjeno sa Fejsbuka i Instagrama zbog operacija povezanih s pomenutim zemljama“.

Navodi se da je „513 tih naloga bilo povezano s Iranom, dok je 1.907 bilo vezano za Rusiju“ (radi se o 86 stranica, 64 naloga i 1.757 grupa).

„Nalozi povezani sa Rusijom su u najvećoj mjeri uklonjeni kao ’spem‘, a mali dio je bio angažovan u koordinisanom neautentičnom ponašanju“, piše u saopštenju „Fejsbuka“.

Kompanija je navela da su stranice i nalozi „uklonjeni zbog ponašanja, a ne zbog sadržaja“.

U saopštenju se dodaje da je mali broj objava vezano za ukrajinske vesti i politiku, uključujući i aktuelni sukob u istočnoj Ukrajini, lokalnoj i regionalnoj politici, ukrajinskim patriotizmom, probleme sa izbjeglicama, ukrajinskom vojskom, situacijom na Krimu i korupcijom.

Sa „Fejsbuka“ je takođe uklonjeni 212 stranica, grupa i naloga poreklom iz Makedonije i sa Kosova. Neke od njih su navodno predstavljale političke zajednice iz Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, i bavile se verskim i političkim temama kao što su nacionalizam, islam i političari.

„Iako su pokušali da se pogrešno predstave, otkrili smo da su ove stranice, grupe i nalozi povezani sa mrežom pojedinaca koji rade u Makedoniji i na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.


Izvor: Sputnjik