-Fejsbuk- uklonio 360 strana i naloga -Sputnjika- zbog -lažnih vesti-

-Fejsbuk- uklonio 360 strana i naloga -Sputnjika- zbog -lažnih vesti-

Kompanija „Fejsbuk“ navela je u saopštenju da je, u okviru najnovijih napora u borbi protiv lažnih vesti, ukinula stotine naloga, stranica i grupa, a zvaničnik kompanije Natanijel Glejčer rekao je da su 364 naloga bila povezana sa saradnicima ruske novinske kuće „Sputnjik“.

Stotine ukinutih naloga bile su povezane sa Rusijom, saopštila je kompanija dodajući da su oni bili deo velikih operacija širenja dezinformacija, prenosi AP.

Šef odseka za sajberbezbednost u „Fejsbuku“ Natanijel Glejčer naglasio je da je jedna od tih mreža sadržala 364 stranice i naloga koji su bili povezani sa radnicima Sputnjika.

Kompanija je saopštila da je preuzela taj korak nakon što je otkrila dve mreže „koje su bile uključene u koordinisano neautentično ponašanje“ na nalozima na Fejsbuku i Instagramu.

Glejčer je u blogu poručio da je jedna od tih mreža vodila operacije u državama Centralne i Istočne Evrope dok se druga fokusirala na Ukrajinu.

Agencija navodi da su se ljudi koji su vodili te naloge na platfrmi na internetu predstavljali kao nezavisni novinarski izvori i postavljali su teme koje su se bavile pokretima koji organizuju proteste i koje su u negativnom kontekstu pozicionirale NATO.

Američka agencija dodaje da nije dobila odgovor od Sputnjika na zahtev da komentarišu te navode.

 

Izvor: RTS