Fejsbuk otkriva korisnicima tajne njuzfida i kako rade algoritmi


Fejsbuk otkriva korisnicima tajne njuzfida i kako rade algoritmi

Ove novine su dio procesa u kojem želimo ljudima da damo veću kontrolu nad onim što se dešava na Fejsbuku

Zahvaljujući novoj opciji korisnici Fejsbuka će od 2. maja moći da saznaju na osnovu čega algoritam odlučuje da vam ponudi određene sadržaje. Fejsbuk će uskoro uvesti novu opciju koja će korisnicima da objasni kako algoritmi odlučuju šta će objaviti u njihovom njuzfidu.

Za tu potrebu biće uvedeno novo dugme na kojem će pisati: „Zašto vidim ovu objavu?“.

Novo dugme će se naći u padajućem meniju u desnom gornjem uglu svake objave njuzfida. A jedno od ponuđenih objašnjenja glasiće: „Objave sa fotografijama ste komentarisali više nego objave sa nekim drugim multimedijalnim sadržajem“.

To je prvi put da će kompanija da dozvoli korisnicima direktan uvid u aplikaciju i sajt.

Fejsbuk je naveo i da će dodati novu opciju uz dugme na kojem piše „Zašto vidim ovaj oglas?“. Sada će ljudi saznati da li se detalji sa njihovog Fejsbuk profila poklapaju sa onima iz baze podataka oglašivača.

Već je otkriveno i da li oglašivači koriste podatke o vašoj aktivnosti na internetu, poput lokacije, kako bi vas lakše „ciljali“.

„Ove novine su dio procesa u kojem želimo ljudima da damo veću kontrolu nad onim što se dešava na Fejsbuku„, saopštila je kompanija na svom blogu, prenosi b92.

Fejsbuk, Tviter, Jutjub i ostali često su se nalazili na meti kritika upravo zbog načina korišćenja algoritama i sadržaja koji se preporučuju korisnicima.

Iz Fejsbuka su za BBC objasnili da će nova opcija u potpunosti biti aktivna od 2. maja.

Podsjećamo, Fejsbuk se našao na meti ozbiljnih kritika zbog niza slučajeva u kojem su navodno prekršena prava korisnika na privatnost. Takođe, bilo je i optužbi da je platforma korišćena za miješanje u izborne procese u pojedinim državama.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je prošle nedelje tražio da se i vlade država ozbiljnije pozabave regulisanjem ove oblasti. Nagledanje štetnog sadržaja je, smatra on, prevelika odgovornost da bi je snosile samo kompanije.

 

Izvor: b92