FBI: Pametni televizori mogu špijunirati

FBI: Pametni televizori mogu špijunirati

Američki Federalni istražni biro (FBI) upozorava da su "pametni" televizori, koji se, za razliku od "običnih", povezuju na internet, posebno podložni napadima hakera koji tako mogu ući u nečiji dom.

U objavi na blogu ogranka FBI-ja u državi Oregon objašnjava se da internet veza, iako omogućava pristup popularnim servisima kao što je Netflix, omogućava i hakerima upad u nečiji dom preko neosiguranog televizora, preko kojeg može onda doći i do nečijeg internet rutera.

"Hakeri, također, mogu preuzeti kontrolu nad neosiguranim televizorom. Na donjem dijelu spektra rizika mogu mijenjati kanale, igrati se jačinom tona i pokazivati djeci neprikladne snimke", piše FBI u tekstu upozorenja, prenosi Tanjug.

Prisluškivanje spavaće sobe

U najgorem slučaju, nastavlja FBI, hakeri mogu uključiti kameru i mikrofon nečijeg televizora u spavaćoj sobi i prisluškivati, navodi portal Index.

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućili komande glasom i videochat, hipotetički omogućavaju i proizvođačima televizora, odnosno aplikacija koji se na tom TV-u koriste, da nekog prisluškuju.

Hakeri su, navodi FBI, početkom godine već upali u hiljade Googleovih "pametnih" uređaja.

Izvor: index.hr

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks