FBI objavio dosije o Hefneru

FBI objavio dosije o Hefneru

Dve godine nakon smrti osnivača i glavnog urednika „Plejboja“, Hjua Hefnera, FBI objavio je dosije. Legendarni izdavač samo je jedna od mnogih poznatih ličnosti koje je agencija istraživala tokom godina, i čiji su istražni dosjei od javnog interesa za novinare, obožavaoce i istraživače.

Američki savezni biro ispitivao je Hefnera krajem pedesetih i tokom šezdesetih godina 20. veka zbog „opscenih materijala“, navodi Ej-Bi-Si njuz.

Dosije takođe sadrži dokument upućen tadašnjem direktoru Biroa Edgaru Huveru u kom zaduženi agent izveštava da su Hefner i njegov fotograf Edvard Opman stavljeni pod nadzor kako bi se videlo da li je neko od njih dvojice prenosio „pornografske snimke“ preko granica saveznih država.

Istraga nije pokazala da su takva kaznena dela počinjena.

„Osobe koje su ispitane rekle su da je Hefner previše lukav da prekrši savezne ili lokalne zakone“, zaključila je istraga Biroa.

Hefner je kasnije uhapšen u Čikagu zbog objave „opscenih i sugestivnih“ fotografija Džejn Mensfild, ali je oslobođen.

Dosije sadrži i novinske isečke iz slučaja u kojem je Hefner izborio pravo da poštom šalje Plejboj pretplatnicima, a da to ne predstavlja kršenje zakona.

Kada osoba od javnog interesa umre, FBI preduzima korake za objavljivanje njenog dosijea na sajtu FBI.

Dosijei o slavnim ličnostima, među kojima su Elvis Prisli, Majkl Džekson i Frenk Sinatra, nalaze se na sajtu, kao i oni koji uključuju bivšeg senatora Masačusetsa Edvarda Kenedija i mafijaša Al Kaponea.


Izvor: rts.rs