Farsa od suđenja Obrenu Petroviću: Podnesene krivične prijave protiv sudija i tužilaca


Farsa od suđenja Obrenu Petroviću: Podnesene krivične prijave protiv sudija i tužilaca

Centar za humanu politiku podnio je krivične prijave protiv troje sudija Okružnog suda u Banja Luci - Zorice Baroš, Darka Stamenića, i Vesne Mišić, te protiv Mustafe Jupića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, zbog sumnje na korupciju i povredu zakona u predmetu protiv Obrena Petrovića, optuženog u vezi sa posljedicama poplava 2014. godine.

Optužbe se odnose na navodno nezakonito postupanje sudskog vijeća i tužioca u cilju pogodovanja Petroviću, što uključuje odbacivanje ključnih svjedoka i dokaza, te neadekvatno suprotstavljanje koruptivnim uticajima. Posebno se ističe odbijanje da se sasluša Slavko Božić kao važan svjedok tužilaštva, što se smatra ključnim trenutkom koji je omogućio sporni tok sudskog procesa.

Ovaj slučaj baca svjetlo na dublje probleme unutar pravosudnog sistema Republike Srpske, gdje se navodi koruptivni uticaj na sudske odluke, posebno u predmetima od javnog interesa kao što je bio slučaj sa katastrofalnim poplavama koje su zadesile Doboj 2014. godine, uzrokujući velike materijalne štete i direktno pogađajući živote mnogih građana.

Centar za humanu politiku zahtijeva hitno tužilačko postupanje i preduzimanje mjera za otklanjanje koruptivnog uticaja na sudski proces, naglašavajući potrebu za transparentnošću i pravednošću u pravosudnom sistemu. Također, iznosi se radikalni prijedlog da se suđenje izuzme iz domaćih sudova i premjesti u međunarodni sud u Hagu, što ukazuje na ozbiljnost optužbi i percepciju korupcije unutar pravosudnog sistema.

Ovaj slučaj izaziva zabrinutost javnosti u vezi sa integritetom pravosudnog sistema i postavlja pitanje o mogućnosti pravednog suđenja u okviru domaćih institucija, što dodatno potencira potrebu za sveobuhvatnim reformama u cilju borbe protiv korupcije i osiguranja pravde za sve građane.

Piše: Slaviša Pavlović
Foto naslovna: Dobojski Info 
Izvor: dobojski.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter