Fajzer traži da vakcina bude što prije u upotrebi


Fajzer traži da vakcina bude što prije u upotrebi

Kompanija Fajzer danas je zatražila od američkog zdravstvenog regulatornog tijela da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine protiv koronavirusa.

Predlog je uslijedio dan nakon što su kompanije Fajzer i Bionteh saopštile da se ispostavilo da je njihova vakcina uspješna oko 95 odsto u sprječavanju lakih i težih oblika Kovid-19.

Farmaceutske kompanije su saopštile da bi zbog dobrih rezultata studija trebalo da se brzo odobri šira upotreba vakcine, a to može da uradi američka Administracija za kontrolu hrane i ljekova (FDA), čak i prije završetka poslednje faze testiranja.

Fajzer je istu molbu uputio i Evropskoj uniji, kao i Velikoj Britaniji, prenosi AP.

"Naš posao je da isporučimo sigurnu i efikasnu vakcinu koja nikada nije bila potrebnija i hitnija", rekao je generalni direktor Fajzera Albert Burla.

Sa povećanjem oboljelih u svijetu, postoji veliki pritisak na regulatorna tijela da donesu brzu odluku.

"Pomoć samo što nije stigla. Trebalo bi da pojačamo restriktivne mjere dok čekamo da vakcina dođe do stanovništva. Nema govora o skidanju maski i ukidanju restriktivnih mjera", rekao je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči.

I da FDA odobri vakcinu za širu upotrebu, još jedna organizacija vlade SAD mora da odluči kako će se distribuirati ograničen broj vakcina Amerikancima koji su vrlo nestrpljivi da je dobiju.

Koliko je trenutno vakcina dostupno još se ne zna, ali početne količine nisu velike i moraju biti racionalno raspoređene.

Fajzer je saopštio da bi do kraja godina mogao da proizvede maksimalno 50 miliona doza.

Za američko područje bi moglo da bude napravljeno 25 miliona vakcina u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona u februaru i martu, prema informaciji koju je objavila Nacionalna medicinska akademija.

Korisnicima će biti potrebno da prime dvije doze u razmaku od tri nedjelje.

Izvor: agencije