Facebook ugasio Trumpove tvrdnje o krađi glasova

Facebook ugasio Trumpove tvrdnje o krađi glasova

Iz korporacije Facebook je saopćeno da je ugašena velika grupa korisnika koji podržavaju aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, objavljuju poruke u kojima se poziva na nasilje i neutemeljeno iznose optužbe za izbornu krađu. Kompanija je saopćila da je ugašena pro-republikanska grupa nazvana "Zaustavimo krađu" koja je u toku samo jednog dana porasla za 365.000 novih članova, odnosno za hiljadu ljudi svakih 10 sekundi. "Ova grupa je organizirana oko ideje da se delegitimizira izborni proces, a uočili smo da su pojedini članovi upućivali zabrinjavajuće pozive na nasilje", saopćila je predstavnica kompanije Facebook i dodala da se preduzimaju vanredne mjere u ovom periodu porasta napetosti u SAD-u, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iz grupe "Zaustavimo krađu" oglasio se predstavnik Chris Barron koji je optužio Facebook da drugoj strani, pristalicama demokrata, nije uskratio mogućnost da se organiziraju i komuniciraju preko te društvene mreže. "Ako Facebook želi da presuđuje šta jeste, a šta nije istina predstoji im još mnogo posla", ironično je poručio Barron iz grupe "Zaustavimo krađu" koja podržava republikance.

U postovima članova ove grupe sve do njenog brisanja sa platforme, uglavnom su se objavljivale neutemeljene optužbe da demokrate potkradaju republikanske glasove, a Trumpovo republikansko okruženje mjesecima prije izbora je pripremalo američku javnost na izborne mahinacije i krađe bez validnih dokaza za takve tvrdnje.

Prema riječima Imrada Ahmeda direktora Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Facebook, ova pro-Trumpovska grupa je neposredno prije gašenja objavila implicitan poziv na nasilje sadržan u poruci: "Ni jedna strana neće da popusti. Vrijeme je da se pripremi oružje i izađe na ulice", prenio je AP. "Ovim činom, ukidanjem ovako velike grupe na Facebooku, poslali smo jasnu poruku da nećemo tolerirati širenje dezinformacija, mržnje i pozive na nasilje", predočio je Imrad Ahmed direktor Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Facebook.

Izvor: Reuters/tanjug.rs/vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks