Evropski parlamentarci glasali za sankcije Dodiku, HDZ prestavnici bili protiv

Evropski parlamentarci glasali za sankcije Dodiku, HDZ prestavnici bili protiv

Evropski parlament je danas usvojio amandman u kojem se poziva na uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a na prijedlog trojice zastupnika, Pedra Marquesa, Tonina Picule i Thijsa Reutena. Za navedeni amandman glasala su 504 zastupnika, 72 su bila suzdržani, a protiv su bili 93 među kojima i zastupnici HDZ-a.

“EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti Republike Srpske, čiji cilj je kreiranje paralelnih medicinskih institucija, oporezivanja, pravosuđa, obrane i sigurnosti, koji bi oslabili državne strukture Bosne i Hercegovine te postali egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu. EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih utjecaja te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH”, stoji u objavi na Twitteru zastupnika Thijsa Reutena.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarisao je navedeni amandman i rekao da stavovi Evropskog parlamenta o BiH pokazuju da “evropski parlamentarci ne znaju šta se dešava u BiH, da barataju pogrešnim informacijama i da se vjerovatno informišu iz medija koji već mjesec dana, svaki dan, eksluzivno najavljuju rat u Ukrajini”

“Meni je otprilike suđeno, a da me niko ništa upitao nije. Da niko nije došao u Republiku Srpsku da vidi o čemu se radi. I što je najgore, niko od tih parlamentaraca koji su digli ruku nije pogledao Ustav BiH, dostupan na internetu, jer da jeste, niti bi zauzeli stavove koje su zauzeli, niti bi se čule kvalifikacije koje su se čule”, izjavio je Dodik.

Evropski parlament je usvojio amandman uz godišnji izvještaj Odbora za spoljne poslove kojim se poziva Evropski savjet da uvede sankcije Dodiku ali i njegovim saradnicima.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter