Evropske zemlje pooštravaju mjere pred praznike

Evropske zemlje pooštravaju mjere pred praznike

U strahu od naglog porasta broja zaraženih korona virusom tokom predstojećih praznika, nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Holandiju i Veliku Britaniju, pooštrile su mjere protiv epidemije, dok je u Francuskoj karantin od utorka pretvoren u policijski čas.

Djelimičan karantin u Njemačkoj počinje u srijedu i trajaće najmanje do 10. januara.

Holandija ove nedjelje uvodi karantin od pet nedjelja, do 19. januara. U tom periodu će biti zatvorene sve prodavnice sa sekundarnom robom kao i škole. Ostaju otvoreni supermarketi i apoteke.

U Velikoj Britaniji pojedine oblasti, među kojima London i dijelovi jugoistočne Engleske, prelaze u sredu na oštrije mjere, koje podrazumijevaju zatvaranje hotela, pabova i restorana.

Francuska je u utorak ukinula karantin uveden prije mjesec i po dana, ali će zato ostati na snazi policijski čas, koji neće važiti samo na Badnji dan 24. decembra. Barovi, restorani, pozorišta, bioskopi, muzeji i sportske hale ostaju zatvoreni.

SAD i Velika Britanija počele su kampanju vakcinacije protiv koronavirusa, a njemačke vlasti nisu sakrile da jedva čekaju da Evropska agencija za lijekove odobri Fajzerovu vakcinu.

Agencija je prvobitno dala rok do 29. decembra za donošenje odluke, ali ga je pod pritiskom Njemačke pomjerila na 21. decembar.

Nemački list Bild preneo je da službe kancelarke Angele Merkel takodje pristiskaju iza kulisa Evropsku agenciju za lekove i Evropsku uniju da ubrzaju postupak odobrenja vakcine protiv koronavirusa. 

Izvor: buka