Evropska prestonica domaćin Evrovizije umesto Izraela


Evropska prestonica domaćin Evrovizije umesto Izraela

Glavni grad Austrije - Beč, mogao bi iduće godine ponovo da bude domaćin Pesme Evrovizije, iako je Izrael odneo pobedu na ovogodišnjem takmičenju, spekulišu austrijski mediji.

Odmah nakon pobede pevačice Neta čula su se protivljenja održavanaj Evrovizije u Izraelu zbog bezbednosnog stanja. Već tada se pominjala Austrija, čiji je takmičar Sizar Sampson osvojio treće mesto, a prema glasovima žirija čak prvo, kao moguća zamena za Izrael. 

Prema pisanju medija, Austrija bi mogla biti domaćin Evrovizije sledeće godine, jer je državna televizija Izraela KAN zatražila novac od države za organizaciju ovog takmičenja, ali je ministar finansija odbio da stavi na raspolaganje sredstva. 

Izrel mora da uplati kauciju u visini od 12 miliona evra na švajcarski račun kao garanciju za prihvatanje organizacije Evrovizije. 

Rok za uplatu ističe sutra, 14.avgusta, i ako se taj novac ne nađe na računu, tražila bi se druga zemlja za organizovanje takmičenja, a Austrija, koja je pre dve godine bila domaćin, ponovo je spremna da tu ulogu preuzme. 

KAN se sada obratio izraelskom premijeru Benjanimu Netanjahuu sa molbom da država stavi na raspolaganje potrebna sredsva.


Izvor: b92