Evo zašto vrane spadaju među najpametnije životinje

Evo zašto vrane spadaju među najpametnije životinje

Naučnici već duže znaju da su vrane, gavrani, svrake i čavke izuzetno inteligentne ptice. Vrane razumiju koncept analogije i vrlo jednostavno pamte slične stvari.

One su jedine ptice koje mogu napraviti i koristiti oruđe kako bi nešto dohvatile. Oruđe u prirodi koriste kad traže gusjenice kojima se hrane, za što im najčešće služe oštre peteljke lišća, a taj način traženja hrane uvršten je među 1.000 čuda prirode.

Jedan od najpoznatijih primjera njihove inteligencije je način na koji vrane razbijaju orahe - bacaju ih pod točkove automobila koji ih zatim zdrobe, i to čine kad semafor pokazuje zeleno svijetlo.

Ako u blizini nema automobila, vrane će razbiti orah tako da ga bace s visine na tlo. Kako bi ih potom sigurno pokupile, čekaju da se na semaforu upali crveno svijetlo.

Neurobiolozi ih smatraju pernatim primatima

Neurobiolozi Lena Veit i prof. Andreas Nieder sa Univerziteta u Tübingenu otkrili su na koji način funkcionišu mozgovi vrana koje mnogi stručnjaci nazivaju pernatim primatima.

U svojoj studiji uvježbavali su vrane da rješavaju testove pamćenja na računaru. Prvo su im prikazivali slike koje moraju zapamtiti, a zatim su im istovremeno pokazali dvije slike od kojih su vrane morale odabrati jednu - prethodno pokazanu. Iako su mijenjali pravila, vrane su se uspješno prebacivale na nova pravila i ispunjavale zahtjeve.

Ova studija je dokazala da imaju visok nivo koncentracije i mentalne fleksibilnosti. Vrane uspješno rješavaju komplikovane testove, a mogu i memorisati i prepoznati ljude.

Vrane će zapamtiti lice čovjeka koji im je naudio

Ako im se neki čovjek zamjeri, one će to zapamtiti i prenijeti svoje iskustvo na potomke. Kad migriraju, znaju izbjeći čitavo mjesto ako je ijedna vrana tamo bila ubijena u prošlosti.

Kad jedna vrana ugine, druge se skupe i isprate je glasnim kreštanjem. Istraživanja su pokazala da se skupljaju oko mrtve vrane kako bi stekle iskustvo i pokušale ga u budućnosti izbjeći.

Iako spadaju u inteligentne životinje, mnogo ljudi ih ne voli zbog njihove crne boje i kreštanja. Postoje i mitovi koji kažu da vrane svojim kreštanjem najavljuju smrt. No mi znamo da je to samo mit i ako dobijete priliku upoznati neku pripitomljenu vranu, iskoristite je. Vjerujte nam, iznenadićete se što sve mogu i koliko su inteligentne.


Izvor: index.hr