Evo zašto turisti moraju što prije da se vrate iz Crne Gore

Evo zašto turisti moraju što prije da se vrate iz Crne Gore

Svaki treći testirani na korona virus u Crnoj Gori je tokom jučerašnjeg dana bio pozitivan, nadležni najavljuju dalji skok broja zaraženih, a kako su istakli pojedini članovi Nacionalnog kordinacionog tela (NKT), koje je pandan našem Kriznom štabu, nije isključeno ni novo "zaključavanje" poput onog viđenog u aprilu i maju ove godine!

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović rekao je, gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti, da u narednih sedam do deset dana očekuje porast zarežnih od infekcije kovid-19 ili trend zadržavanja obolelih na visokom nivou. - Najteža epidemiološka situacija je u Beranama, Andrijevici, Plavu. Jasno je da se ljudi nisu pridržavali preventivnih mera u prethodnih 10 do 20 dana. Nije se nosila maska, nije se poštovala distanca - rekao je Joksimović.

S obzirom na to da je epidemiološka situacija komplikovana u celoj Crnoj Gori kaže da ne bi isključio uvođenje novih mera. - Kada bi se poštovale mere koje su trenutno na snazi, ne bi bilo potrebe za uvođenjem novih mera - rekao je Joksimović.

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Crna Gora ima skoro 290 zaraženih na 100.000 stanovnika, za razliku od Srbije koja je na "samo" 14,5/100.000. - Treba shvatiti da je boravak u Crnoj Gori veliki rizik. Letovati tamo je loš izbor, to je jednostavno istina - kazao je juče na konferenciji za štampu Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

On je istakao da je doneta strateška odluka o uvođenju nadzora nad građanima koji se vraćaju u Srbiju iz inostranstva koja se krčkala preko tri nedelje. - Prošle nedelje smo imali 40.000 prelaza samo sa Crnom Gorom - dodao je Kon.

Posle svega sasvim je jasno zašto je Srbija donela meru da svi koji se vraćaju sa letovanja iz Crne Gore, od petka u 18 časova, budu stavljeni pod poseban nadzor.

Izvor: blic.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks