Evo zašto su pare uzimane unaprijed za ovu godinu! Microsoft potvrdio: Prekinuli smo partnerstvo sa Prointerom

Evo zašto su pare uzimane unaprijed za ovu godinu! Microsoft potvrdio: Prekinuli smo partnerstvo sa Prointerom

Zvanično je danas stigla potvrda iz američke kompanije Microsoft da su prekinuli partnerstvo sa Prointerom, firmom koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ovim je potvrđena vijest, koju je BN prvi objavio, prije dva dana, da je američka tehnološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula firmu Prointer.

Iz sankcionisane kompanije Prointer su pokušali to da demantuju preko "odabranih" medija. 

Prointer više neće imati licencu odnosno mogućnost da ubuduće koristi i prodaje programe Microsofta.

I mnoge druge kompanije iz regiona i svijeta već otkazuju saradnju svima koji su pod američkim sankcijama ili se dovode u vezu s osobama ili kompanijama koje su Sjedinjene Američke Države označile.

Američke sankcije Miloradu Dodiku su proširene početkom januara, između ostalog, i zbog koruptivnih aktivnosti, jer, kako stoji u obrazloženju, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. 

Američkim firmama je zabranjeno da imaju saradnju sa sankcionisanim osobama i licima i firmama povezanim sa njima.

Zbog sankcija Prointeru u Republici Srpskoj mogao bi nastati haos (ako već nije) , jer digitalno poslovanje vlade, vladinih institucija i javnih preduzeća je povezano sa tom firmom kroz unosne milionske ugovore.

Nedavno se pojavila i informacija da je bio onemugećn rad pojedinim institucijama i javnim preduzećima i u Republike Srpske i u Federaciji BiH koje posluju sa Prointerom.

Tako je Politicki.ba objavio da je ranije dobio informacije da je zbog toga (bio) onemogućen rad niza javnih i privatnih firmi u Bosni i Hercegovini, među kojiam su Elektroprivreda Republike Srpske,  Poreska uprava, Pošta Republike Srpske...

"Nisu mogli isprintati ništa. Od računa do pisama...", prenio je taj portal.

Foto naslovna: rtvbn.com/Ilustracija
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter